Кліматичний саміт ООН: представники Трампа говоритимуть про вугілля

Плани адміністрації Дональда Трампа запропонувати вугілля як рішення у боротьбі зі змінами клімату на саміті ООН розлютили захисників довкілля.

Як пише ВВС Україна, Радники президента Трампа мають цього тижня взяти участь у презентації на підтримку вугілля як джерела енергії на саміті, що пройде у німецькому місті Бонн.

Переговори, відомі як COP23, розпочнуться у понеділок, їхня мета – розробити правила виконання Паризької угоди.

Це буде перша подібна зустріч усіх сторін переговорів щодо глобальних змін клімату з часів приходу до влади американського президента Дональда Трампа, який обіцяв вивести США із Паризької угоди з клімату. “Суть у тому, що Паризька угода у найвищій мірі несправедлива до Сполучених Штатів”, – заявляв він у червні, оголошуючи про свій намір вийти із угоди.

Водночас, згідно з правилами, США не можуть вийти із Паризького пакту до 2020 року, тому команда американських посадовців поїде на саміт у Бонн. Проте не тільки вони представлятимуть США на цій зустрічі.

За деякими повідомленнями, члени адміністрації Трампа відвідають у рамках саміту подію, що просуватиме горючі корисні копалини і ядерну енергетику як рішення у боротьбі зі змінами клімату.

Зокрема, спікерами події поміж інших стануть представники вугільнодобувного гіганта Peabody Energy – саме вони зроблять презентацію щодо ролі, яку вугілля і інші копалини відіграють у боротьбі із наслідками змін клімату.

У Білому домі заявили, що ця презентація має на меті продовжити ті зусилля, яких адміністрація президента США доклала до просування горючих копалин на саміті G20 раніше цього року.

Не можна заперечити, що горючі копалини будуть використовуватися у найближчому майбутньому, і в інтересах усіх нас, щоб вони були ефективними і екологічно чистими“, – заявили у Білому домі.

“Поза абсурдом”

Наміри компаній із видобутку корисних компаній просувати свої інтереси на саміті у Бонні розлютили інших його учасників.

Роль горючих корисних копалин у боротьбі зі змінами клімату – це поза всяким абсурдом. Це небезпечно“, – заявив директор Міжнародного інституту довкілля і розвитку Ендрю Нортон.

“Ці переговори – не місце для просування питання корисних копалин. США потрібно повернутися за стіл переговорів і допомогти швидко урізати шкідливі викиди, чого вимагає ситуація, що склалася”, – додав він.

“Це – ненадійне рішення, але, здається, їх це не хвилює”, – прокоментував ситуацію Альден Меєр зі “Спілки занепокоєних науковців”.

“Багато хто в Америці підтримує Паризьку угоду”

Захисники довкілля вказують на протиріччя у просуванні адміністрацією Трампа корисних копалин і нещодавніх висновків звіту американської Національної агенції із оцінки клімату, який стверджує, що викиди СО2 із горючих копалин – ключова причина змін клімату.

Не пропустіть:  На Кліматичному саміті ООН створили альянс за відмову від вугільної енергетики

Звіт говорить, що “дуже ймовірно, що людська діяльність, особливо викиди парникових газів – головна причина потепління, яке ми спостерігаємо із середини 20 сторіччя. У цього потепління, зафіксованого за останнє століття, немає жодного переконливого альтернативного пояснення, яке підтримувала б така значна кількість даних спостережень”.

Водночас у кліматичному саміті ООН у Бонні візьмуть участь і ті, хто виступає супроти намірів президента Трампа.

Так делегації американських губернаторів, мерів і бізнесменів, об’єднаних назвою “We Are Still In” (“Ми ще залишаємося”), мають намір представляти на саміті інтереси тих американців, які досі підтримують Паризьку угоду.

Кліматичний альянс США, до якого входять представники 14 штатів і однієї території, стверджує, що представляє інтереси 36% американців, і якби вони всі були об’єднані однією державою, це була б третя за величиною економіка світу.

Один із губернаторів, що приїде на саміт до Бонна – губернатор Вашингтону Джей Інслі.

“Ми маємо переконатися, що світ зберігає впевненість у нашій спроможності рухатися вперед, – заявив він репортерам. – Поки що жодна національна держава, жодне місто, жодний муніципалітет чи шкільний округ не послідували за Дональдом Трапмом у лави капітуляції перед змінами клімату, відколи він вийшов із Паризької угоди – його рішення тільки активізувало наші зусилля”.

Його слова про наміри залишатися у Паризькій угоді знайшли відголос у багатьох інших містах і штатах.

Що б не означала фраза “Америка на першому місці”, це аж ніяк не означає “тільки Америка“, – заявив мер міста Сент-Габріель у штаті Луїзіана Лайонел Джонсон.

“Мої колеги-мери і я стоїмо разом із міжнародною спільнотою, аби домогтися вирішення проблеми цих драматичних кліматичних змін, перед якими ми постали всі разом”, – заявив він.

Поки залишається не до кінця ясним, хто на саміті говоритиме від імені США, проте переговори мають загалом зосередитися на визначенні правил і керівних принципів для Паризької угоди. Їх необхідно остаточно погодити до кінця 2018 року.

Головуватиме на переговорах острів Фіджі – і це вперше такий маленький острів із економікою, що розвивається, узяв на себе подібну велику роль. Відтак, можливо, у центрі обговорень опиниться питання впливу і наслідків змін клімату.

Це питання може стати зоною потенційних суперечок, адже сильніші країни світу традиційно протестують проти накладання на них юридичної відповідальності за збитки, вчинені змінами клімату, зокрема, пов’язані із екстремальними погодними умовами.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir