Дніпропетровщина планує залучити в зелену економіку області 500 млн доларів до 2035 року – документ

Дніпропетровська обласна рада розробила проект стратегії енергозбереження, головною метою якої є сприяння розвитку економіки регіону за рахунок раціонального використання енергоресурсів, вжиття енергозбережних заходів та захисту довкілля.

Про це йдеться на сторінці облради у Facebook.

Обласною радою планується впровадження низки заходів, що мають підняти умови життя та роботи громадян на якісно новий рівень. Завдяки  енергозбереженню у житловому секторі платежі за комунальні послуги мають зменшитися до 50 %. “Це стане можливим завдяки утепленню фасадів, заміні вікон та дверей, встановленню енергозберігаючих світильників у під’їздах, лічильників води, тепла і газу, заміні труб у підвалах тощо”, – зазначено у повідомленні.

Головною метою Стратегії є гарантування енергетичної безпеки області за рахунок підвищення рівня енергоефективності та втілення заходів (проектів) раціонального використання ПЕР в бюджетній сфері, житлово-комунальному господарстві та промислово–господарському секторі,  збільшення частки енергії, виробленої з альтернативних видів палива та альтернативних джерел енергії в енергетичному балансі області, а також покращення стану довкілля, шляхом скорочення викидів забруднюючих речовин та парникових газів, що приведе також до зменшення ризиків для здоров’я населення.

Серед основниз цілей документу – зменшення енергоємності валового регіонального продукту, зменшення питомого споживання палива на виробництво електроенергії на ТЕС, зменшення споживання теплової енергії в житлових та комунальних будівлях, запровадження систем енергетичного моніторингу та енергетичного менеджменту у 100% комунальних підприємств та бюджетних будівель, збільшення частки відновлюваних джерел енергії у виробництві теплової енергії (з 17% до 40%), збільшення частки електроенергії з відновлювальних джерел (до понад 13% або 2 ТВт-год).

Для стимулювання зеленої економіки в регіоні поставлена ціль із залучення 500 млн дол. США до 2035 року прямих іноземних інвестицій у проекти зі сталої енергетики в області, створення у цьому секторі не менше 5000 робочих місць, збільшити частку комерційних проектів, що працюють за “зеленим” тарифом з 27 МВт у 2017 році до 850 МВт у 2035 році, а потужностей сонячних та вітрових електростанцій – до 400 МВт.

Стратегією також ставляться цілі зі скорочення парникових газів на 60% до рівня 1990 року, скорочення викидів шкідливих речовин зі стаціонарних джерел більше ніж вдвічі – з 723,9 тис. тонн у 2015 до 350 тис. тонн у 2035 році, а частка потужностей теплової генерації, що відповідає екологічним вимогам ЄС стосовно викидів оксидів сірки, азоту і золи, має складати 85% встановленої потужності (зараз менше 1%).

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir