Як виглядатиме “сміттєва реформа” на Львівщині – документ

Територію Львівщини поділять на 6 субрегіонів, протягом 5 років у яких облаштують сучасні полігони ТПВ та підприємства з утилізації і переробки сміття, а до 2022 року в області має залишитися тільки 7 полігонів.

Про це йдеться у проекті Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки, який  є у розпорядженні Варіантів.

У проекті Програми запропоновано поділити територію Львівщини на 6 субрегіонів: Північний, Східний, Південно-східний, Південно-західний, Західний і Центральний.

“Для ефективної роботи системи поводження з ТПВ та забезпечення сталого розвитку галузі, забезпечення 100% збору, транспортування, оброблення, перероблення, утилізації ТПВ із забезпеченням мінімального впливу на довкілля територію Львівщини запропоновано розділити на 6 субрергіонів. Відходи, які утворюються в межах субрегіону, будуть обробляти, захороняти на об’єктах в межах визначеного субрегіону, що дасть можливість уникнути транспортування відходів на значну відстань”, – йдеться у проекті Програми поводження з ТПВ.

У Північний субрегіон увійдуть: Кам’янка-Бузький, Радехівський, Сокальський та Жовківський райони області;

у Західний – Яворівський, Мостиський і Городоцький райони;

у Південно-західний – Самбірський, Старосамбірський, Турківський і Дрогобицький райони;

у Південно-східний – Миколаївський, Жидачівський, Стрийський і Сколівський райони;

у Східний – Буський, Бродівський, Золочівський і Перемишлянський райони;

у Центральний – Пустомитівський район та м. Львів, яке має власну програму поводження з ТПВ на 2017-2019 роки.

Згідно з проектом Програми, у 3 із 6 субрегіонів облаштують по одному сучасному полігону ТПВ, а ще у 2 субрегіонах, зокрема у Південно-західному та Північному, таких полігонів буде по два.

Не пропустіть:  Дайджест реформ 10-16 листопада

Загалом таких сучасних полігонів ТПВ на Львівщині до 2022 року буде 7, на них встановлять лінії для сортування сміття та обладнання систем дегазації з виробництвом електроенергії.

Також на території 4 субрегіонів, Північного, Південно-східного, Південно-західного та Центрального, до 2022 року спорудять підприємства із утилізації та переробки сміття, потужністю 640 тисяч тонн на рік, де також вироблятимуть електроенергію та RDF-паливо.

“Відходи, які не будуть використані як вторинна сировина та не підлягають компостуванню, скеровуватимуться для захоронення на полігонах області”, – йдеться у проекті Програми.

Облаштовуючи сучасні полігони та підприємства з утилізації ТПВ, у Львівській ОДА хочуть стабілізувати кількість утворення на території області відходів.

“Очікувані результати Програми – зменшення обсягу твердих побутових відходів перед їхнім захороненням на 30-70%, збільшення показника утилізації ТПВ до 60%, зокрема упаковки на рівні 40%, зростання показника перероблення побутових відходів до рівня 20%”, – вказано у документі.

Проект Програми поводження з твердими побутовими відходами у Львівській області на 2017-2022 роки наразі не є затверджений. У 2007-2015 рр. у Львівській області діяла обласна Програма поводження з твердими побутовими відходами, яку виконали не повністю.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir