В Україні з’явиться публічний веб-ресурс доступу до інформації про містобудівну документацію

BRDO за сприяння проекту МАТРА та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України, розпочинає Проект «Відкрите просторове планування рМАР» кінцевим результатом якого є створення єдиного відкритого веб-ресурсу для пошуку та доступу до наявної містобудівної документації.

Чому це важливо?

Хаотичні забудови міст, природоохоронних та зелених зон, управління земельними ресурсами в ручному режимі, а також корупція при виділенні земельних ділянок під забудову… Це лише частина проблем, які є результатом того, що в Україні містобудівна документація, яка складається з генеральних планів населених пунктів, схем планування територій та планів зонування територій міст не покриває всі адміністративно-територіальні одиниці та не є в повному обсязі у публічному доступі.


Фото Відкрите просторове планування.

Спроби покращити ситуацію були, але кардинальних змін не відбулось.  Так, нове положення про містобудівний кадастр ухвалено у 2011 році, а положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, було затверджено лише у 2015. Зараз – 2017, і попри конкретизацію законодавства окремою постановою КМУ в травні поточного року на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних Data.gov.ua розміщено інформацію лише про:

  • 3 схеми окремих міжрайонних територій;
  • 14 Генеральних планів;
  • 33 детальних планів територій.
Не пропустіть:  Офіс ефективного регулювання презентував законопроект про відходи та упаковку

Загалом, за даними Мінрегіону, оприлюднено 24% від містобудівної документації на всю Україну, в якій за даними офіційного звіту Державної служби статистики станом на 1 січня 2017 року налічувалося: 460 міст, 885 селищ міського типу, 28377 сіл.

Експерти BRDO вважають таку ситуацію неприйнятною і переконані, що містобудівна документація, яка регламентує правила забудови, має бути опублікованою за всіма адміністративно – територіальним одиницям. Більш того, вона має бути  відкритою та доступною, бо це не лише законодавча вимога, а й потрібно громадськості та інвесторам, як внутрішнім так і зовнішнім.

Саме тому, BRDO за сприяння проекту МАТРА та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства України, розпочинає Проект «Відкрите просторове планування рМАР» кінцевим результатом якого є створення єдиного відкритого веб-ресурсу для пошуку та доступу до містобудівної документації.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir