За умов правильної політики українська енергетика – це справжній клондайк, – Галасюк

Втричі вища за європейську енергоємність ВВП – не тільки проблема, але і величезна можливість, яка може стати інвестиційної нішею в більш ніж $ 10 млрд.

Про це на 9-му Міжнародному форумі стійкої енергетики Східної Європи SEF-2017 заявив голова комітету з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради.

Нардеп назвав першочергові кроки, які зроблять розвиток української енергетики вигідним для внутрішніх і міжнародних інвесторів.

“Енергозбереження та енергоефективність, масштабна енергомодернізація – пріоритет №1. Ми з Олегом Ляшком і Віктором Вовком, а також Александром Домбровським, Сергієм Савчуком, Олексієм Корчмітом і Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) ще в 2015 році провели в Раді революційне ЕСКО (ESCO) законодавство. Це відкрило шлях термомодернізації більше 80 000 бюджетних установ: дитячих садків, шкіл, лікарень, університетів… Згодом вийдемо на річну економію 1 млрд куб. м природного газу. І без копійки державних капітальних витрат, за рахунок приватних інвесторів”, – розповів Галасюк.

Як зазначив парламентарій, також був запропонований пакет інвестиційних стимулів для нового видобутку природного газу в Україні (№7062, 7063).

“Це принципово нова модель. Розвиваєш нові родовища і збільшуєш видобуток – плати менше податків. Якщо сидиш, як собака на сіні, навпаки – плати в бюджет більше! Безглуздо, маючи власне вугілля і газ, імпортувати їх майже на $ 4 млрд на рік”, – заявив Галасюк.

Надважливою складовою успіху, на його думку, є встановлення цивілізованих «правил гри» в інтересах споживачів і зняття бар’єрів на вхід в економіку.

“Одна з головних складових #ПромисловогоПакетуРеформ – безкоштовне підключення до інженерних мереж (електрика, газ, вода, тепло). Законопроект №6671 вводить прозорість інформації про наявні потужності і технічної документації монополістів, конкурентність підготовки технічних умов, чіткі покрокові процедури і жорсткі санкції за їх порушення. А найголовніше – обов’язок викупу монополістами на справедливих ринкових умовах інженерних об’єктів, створених для них інвесторами згідно наданих монополістами технічних умов”, – пояснив він.

На особливу увагу також вимагає забезпечення стабільних умов і гарантій для інвесторів.

“Ті, хто намагаються бездумно різко скасувати “зелений тариф” – грають проти української енергонезалежності, промисловості та екології. Альтернативна енергія, навіть при нинішньому тарифі, дешевше «традиційної», якщо врахувати ціну енергетичної незалежності та екологічноїбезпеки”, – сказав нардеп.

Крім того, Галасюк закликав якомога швидше інтегрувати українську енергосистему з європейською (ENTSO-E), щоб позбутися від критичної залежності від Росії і штучної монополізації внутрішнього ринку, а також диверсифікувати джерела поставок електроенергії для вітчизняних виробництв і відкрити для України широкі можливості експорту електроенергії.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir