Довкілля і клімат: інформаційно-аналітичний огляд екологічної та кліматичної політики і права ЄС за липень-серпень 2017 року

Ресурсно-аналітичний центр “Суспільство і довкілля” підготував черговий випуск «Довкілля і клімат: інформаційно-аналітичний огляд екологічної та кліматичної політики і права ЄС» за липень-серпень 2017 року.

Короткий зміст огляду:

Головування Естонії в ЄСУ липні відбулася чергова зміна головування у Раді ЄС. Міністр довкілля Естонії – теперішній очільник Ради – окреслив основні напрями її діяльності в екологічній сфері. Обговорювалася низка ключових екологічних інструментів і документів ЄС, серед яких значна увага приділена Перегляду імплементації в екологічній сфері, акцентовано на необхідності у 2018 році зосередити діяльність Єврокомісії на сталому розвиткові.

Відбулися зміни і в екологічному праві ЄС – ухвалені нові стандарти для великих спалювальних установок, завершився процес ратифікації ЄС поправки до Гетеборзького протоколу та Кігальської поправки, розглянута необхідність впровадження правових заходів захисту громадських активістів. Побачила світ низка звітів і досліджень щодо дотримання права ЄС з попередження забруднення довкілля.

Інформаційну увагу привернула судова справа щодо Польщі, ініційована Єврокомісією в Суді справедливості ЄС стосовно вирубок лісу в Біловезькій пущі. Варто звернути увагу і на позицію Ради ЄС щодо дотримання ЄС положень Оргуської конвенції у питанні доступу до правосуддя.

Не пропустіть:  Чого очікувати Україні від Наради сторін Оргуської конвенції у вересні? - погляд експертів

Кліматичні питання не перестають бути у центрі уваги не лише інформаційного простору ЄС, але його політики і права. Тому темою місяця цього огляду є кліматична дипломатія як один з нових напрямів міжнародної дипломатії, спрямованої на вирішення проблем зміни клімату на глобальному та європейському рівнях.

І на завершення, знайомство із Радою Європейського Союзу, як одним із законотворчих органів ЄС, та актами вторинного права ЄС – регламентами.

Завантажити огляд можна за посиланням.

Огляд підготовлено в рамках проекту “Сприяння європейським реформам у сфері довкілля і зміни клімату”, який реалізовує Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля» спільно із Експертно-дорадчим центром «Правова аналітика» за сприяння Європейського Союзу і Міжнародного фонду «Відродження» у рамках проекту «Громадська синергія».

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir