Мінприроди наполягатиме на скасуванні мораторію, який забороняє перевіряти ліцензіатів у сфері поводження з небезпечними відходами, – Семерак

Комісія Мінприроди не має можливості завершити перевірку матеріально-технічної бази ліцензіатів, які працюють у сфері поводження із небезпечними відходами, оскільки в Україні діє мораторій на перевірку бізнесу.

Про це сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Він нагадав, що за результатами перевірок дотримання Ліцензійних умов поводження з небезпечними відходами, затверджених Кабінетом Міністрів України від 13 липня 2016 року, комісія Мінприроди встигла до початку дії мораторію перевірити лише третину підприємств у цій сфері.

“Третини ліцензіатів не було знайдено за місцем провадження діяльності, зазначеного у ліцензії, а понад 50% суб’єктів господарювання не мали матеріально-технічної бази, заявленої у документах для отримання ліцензії. Левова частка виявлених порушень є наслідком мораторію на проведення перевірок, який діяв у 2014 та 2015 роках. Цього року парламент знову продовжив дію мораторію до 31 грудня. У результаті отримуємо все більше повідомлень про виявлені небезпечні відходи у лісах, річках та лісосмугах по всій країні”, – пояснив Семерак.

Водночас він зауважив, що мораторій майже унеможливив подальше проведення перевірок підприємств, які свого часу отримали у Мінприроди ліцензії на збирання, перероблення та утилізацію небезпечних відходів.

“Тепер ми зв’язані мораторієм. Цього року нам вдалося здійснити близько 30 позапланових заходів контролю за рішенням суду, а також на підставі обґрунтованих звернень фізичних осіб про порушення ліцензіатами їх законних прав. Звісно, за погодженням із Державною регуляторною службою. Це досить непроста процедура. На практиці це виглядає приблизно так: із 10 клопотань Мінприроди до ДРС погоджуються позапланові перевірки лише кількох підприємств”, – сказав міністр.

Не пропустіть:  За рік понад 1500 українців проінформували Мінприроди про нелегальні сміттєзвалища

“Я не проти мораторію в цілому, але вважаю, що він не має поширюватися на підприємства, діяльність яких несе прямі загрози для довкілля та життя і здоров’я громадян. Тому Мінприроди і надалі наполягатиме на скасуванні мораторію у цій частині. Вважаю, що мораторій на перевірки бізнесу не повинен стосуватися екологічних. Інакше ми будемо боротися з наслідками, а не причинами екологічних лих”, – наголосив він.

Загалом протягом 2016 та 2017 років Мінприроди перевірило 102 суб’єкти господарювання у сфері поводження з небезпечними відходами на відповідність матеріально-технічної бази та документів новим Ліцензійним умовам, ухваленим 13 липня 2016 року Кабінетом Міністрів. За результатами перевірок анульовано 56 виданих підприємствам ліцензій на роботу з небезпечними відходами, а ще 46 підприємств отримали припис про усунення порушень.

Нагадаємо, нещодавно у Вишгородському районі на Київщині було виявлено стихійне сміттєзвалище із медичними відходами. Представники Держекоінспекції та поліції відразу виїхали на місце, де мешканці виявили небезпечну знахідку. За фактом відкрито кримінальне впровадження.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir