Мінекології перевірило лише третину підприємств, що працюють із небезпечними відходами

Починаючи з вересня 2016 року Міністерство екології перевірило на дотримання ліцензійних умов 102 підприємства, що працюють у сфері поводження з небезпечними відходами – третину від обіцяної кількості.

Такий результат виконання міністром екології й природних ресурсів Остапом Семераком обіцянки щодо аудиту всіх суб’єктів господарювання, які працюють із небезпечними, токсичними відходами. Такі плани він озвучив 14 грудня 2016 року.

Про це пише портал “Слово і Діло“.

Зокрема, тоді, за підсумками перевірки 50 таких підприємств, Семерак озвучив невтішну статистику: 80% із них грубо порушували умови поводження з токсичними відходами, через що були позбавлені ліцензій.

“Журналісти та громадськість багато разів мали можливість за ці кілька місяців побачити, як виглядають «псевдопідприємства» в реальності – відсутність обладнання, бутафорні печі, які часом взагалі не вмикаються, відсутні акти про передачу небезпечних речовин на переробку підрядникам, закинуті виробничі майданчики, розсипана, розлита отрута на забутих складах. Перелік порушень, які фіксує наша комісія, можна продовжувати до нескінченності”, – обурювався тоді міністр.

Голова Мінекології тоді також скаржився на тиск з боку підприємців, чий «бізнес» постраждав завдяки рішенням комісії, і з боку преси, що нібито несправедливо критикувала його та екологічних інспекторів.

За даними “Слово і Діло”, з моменту, коли міністр зробив у себе в Facebook цю гнівну заяву, інспекція підприємств, що працюють із небезпечними відходами, не надто просунулася.

Не пропустіть:  В Україні до кінця року має запрацювати нова служба замість Держекоінспекції, - Семерак

Якщо за три місяці перевірок восени минулого року було проінспектовано 50 таких об’єктів, то за 9 наступних місяців – лише 52. В сумі 102 суб’єкти господарювання (про це повідомили в департаменті екологічної безпеки Мінекології), а якщо враховувати, що загалом в Україні таких об’єктів 294, то виходить, що відомство не впоралося з поставленим Семераком амбіційним завданням.

При цьому в міністра виправдовуються, мовляв, реалізації завадив мораторій на перевірку бізнесу, але обіцянка обов’язково буде виконана пізніше.

Що ж, нам також хочеться в це вірити. Проте сам Семерак чітко заявив, що перевірки завершаться до кінця липня 2017 року. Тож, зважаючи на терміни, ми не можемо надати цьому зобов’язання статус «виконано».

Загалом у досьє міністра екології 50 обіцянок, з яких виконаними є понад половина. Детальніше про те, як Остап Семераксправляється зі своїми обов’язками на цій посаді, «Слово і Діло» розповідало раніше. Між тим у рейтингу відповідальності членів уряду він наразі на четвертій сходинці.

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir