ЗМІ дали оцінку виконання обіцянок міністром екології Семераком

Аналітики «Слова і Діла» відстежили, як виконує свої обіцянки керівник Міністерства екології та природних ресурсів Остап Семерак.

З моменту свого призначення на посаду голови Мінекології в середині квітня 2016 року Остап Семерак встиг дати 26 обіцянок, причому 10 з них уже виконав, а ще одну – провалив. Таким чином, рейтинг відповідальності міністра зараз складає 38%.

Поки що єдиною невиконаною обіцянкою Семерака залишаються запевнення в тому, що будівництво другого сховища відпрацьованого ядерного палива на Чорнобильській АЕС завершиться в 2016 році. Голова Мінекології не вклався в терміни з цією обіцянкою – будівництво СВЯП-2 все ще ведеться.

Зазначимо, що безпосередньо швидкість будівництва об’єкта від міністра не залежить, оскільки фінансування виділяє Європейський банк реконструкції і розвитку, а генпідрядником виступає ТОВ «ЮТЕМ-Інжиніринг».

До найважливіших з виконаних обіцянок міністра наші аналітики віднесли той факт, що будівництво об’єкта «Укриття-2» вартістю 1,5 мільярда євро над 4-м енергоблоком ЧАЕС було завершено вчасно наприкінці листопада 2016 року, як і обіцяв Семерак. Безпосередньої заслуги очільника Мінекології в цьому також немає – будівництвом займався консорціум Novarka, кошти на будівництво збирали країни-донори фонду «Укриття», а розпоряджався грошима ЄБРР.

А ось виконану обіцянку створити інтерактивну карту звалищ цілком можна вважати заслугою міністра. Ресурс був запущений у вересні 2016 року й дозволяє після реєстрації оперативно сфотографувати будь-яке стихійне звалище й залишити скаргу на порталі, на яку в Мінекології обіцяють реагувати. Станом на сьогодні ресурс працює.

Не пропустіть:  Семерак розповів про ефективність Екомапи

Крім цього, в активі Семерака значиться виконана обіцянка за такою актуальною темою, як видобуток бурштину. Наприкінці листопада 2016 року уряд ухвалив постанову про рекультивацію земель лісового фонду після незаконного видобутку на них бурштину й визначив кілька держпідприємств, які займуться видобутком бурштину на цих ділянках і відновленням земель.

До найважливіших обіцянок Семерака, які поки не виконані, варто віднести дві реформи. По-перше, Державної екологічної інспекції (причому міністр обіцяє, що до реформованого відомства наберуть абсолютно нових людей і жодних переатестацій не проводитимуть). Друга обіцянка міністра стосується реформи Держслужби геології і надр, яка приведе її до міжнародних стандартів і орган перестане бути «конторою з видачі ліцензій».

Крім того, Семерак на посаді очільника Мінекології пообіцяв до 2020 року збільшити площу заповідних територій України майже вдвічі.

Також у процесі поки залишаються обіцянки міністра побудувати на території зони відчуження ЧАЕС дві сонячних електростанції, причому першу мали запустити вже влітку.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir