Метеоритний кратер на Вінниччині оголосили новим українським заповідником

Іллінецьку астроблему – одне з найдавніших на Землі місць падіння метеоритів, розташоване на Вінниччині, – оголосили об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення.

Про це йдеться у рішенні Вінницької обласної ради, повідомляє “Укрінформ“.

“Враховуючи загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки та Закон “Про екологічну мережу України”, рішення сесії Вінницької обласної ради 5-го скликання, з метою збереження цінних природних комплексів депутати обласної ради вирішили: оголосити об’єктом природно-заповідного фонду місцевого значення геологічну пам’ятку природи «Іллінецький кратер”, – зазначено в документі.

Відомо, що заповідний об’єкт з прилеглою місцевістю орієнтовно має площу 17,2 га на території Якубівської сільської ради Іллінецького району.

Іллінецький метеоритний кратер – це одна з найстаріших астроблем Землі віком близько 400 млн років, розташована поблизу містечка Іллінці на Поділлі (40 км на південний схід від Вінниці, у межиріччі Соб – Сібок). Наслідком зіткнення 400 млн років тому космічного тіла (за оцінками з масою близько 40 млн тонн і діаметром 230–300 м) із твердими породами українського кристалічного щита було утворення метеоритно-вибухового кратера з первісним діаметром близько 7 км і глибиною до 600–800 м.

Не пропустіть:  У 2017 створено лише 0,05% проектованих заповідних територій - екологи

Зауважимо, що це місце на Поділлі несе на собі відбиток події планетарного масштабу. Метеорит, який уже від тертя об атмосферу розігрівся до температури плавлення, після удару об землю вибухнув. Вивільнену при цьому енергію, як стверджується у деяких публікаціях, можна порівняти з вибухом 120-мегатонної бомби. Температура сягала 4–5 тис. градусів.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir