Єднак: Рада у вівторок розгляне два найважливіші закони з євроінтеграції

Депутат Верховної Ради Остап Єднак вважає, що у вівторок, 22 травня, парламент розглядатиме два найважливіших євроінтеграційних законопроекту з нинішнього порядку денного.

Про це він сказав на круглому столі, який був організований в рамках інформаційного партнерства реанімаційного Пакету Реформ і Інституту Горшеніна, передає Лівий Берег.

Йдеться про законопроект № 2009а-д “Про оцінку впливу на навколишнє середовище”, доопрацьований з урахуванням пропозицій президента, а також законопроект №6106 “Про стратегічну екологічну оцінку”.

“Найважливіші євроінтеграційні законопроекти, які на сьогодні є на порядку денному парламенту на виконання договору по Євроасоціацію і не тільки. Завтра те, як проголосує Верховна Рада, буде свідченням, або ми йдемо в бік Заходу, або залишаємося на пострадянському просторі”, – заявив він.

Єднак заявив, що поточні механізми екологічної експертизи призводять до того, що бізнес змушений йти на корупційні зловживання і непрозоро вирішувати питання будівництва об’єктів.

Він підкреслив, що в ході підготовки до розгляду автори законопроектів виключили всі спірні моменти, такі як необхідність оцінки впливу на навколишнє середовище при будівництві об’єктів військової інфраструктури. Крім цього, залишаються гарантії, що без рішення суду діяльність бізнесу не буде зупинена.

“Все враховано, закон збалансований. Я вважаю, що потрібно завтра його голосувати”, – заявив Єднак.

Не пропустіть:  Експерти відмітили прогрес України з оцінки транскордонного впливу АЕС

Депутат Іван Рибак, який був присутній на круглому столі, висловив упевненість, що як мінімум законопроект №6106 буде прийнятий.

“Пропозиції президента, які надійшли після його цього законопроекту в парламенті, вже враховані. І я думаю, що завтра ми підтримаємо цей закон і він буде прийнятий”, – сказав він.

Заступник міністра екології Микола Кузьо в свою чергу висловив думку, що ухвалення цих законів дозволить повернути Україну до кола держав, які поважають свої міжнародні зобов’язання.

“На другому тижні червня буде чергова нарада сторін конвенції Еспо, де без прийняття цих двох законів України можуть очікувати досить неприємні рішення. Зараз наші партнери очікують результатів завтрашнього голосування. Ми дуже сподіваємося, що зможемо поїхати на нараду сторін з позитивним результатом”, – додав він.

За словами Кузьо, аналогічна ситуація зараз і в Енергетичномій спільноті.

Нагадаємо, в жовтні 2016 року Рада прийняла два законопроекти про екологічну оцінку, які були зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію з Європейським союзом, але пізніше президент Петро Порошенко ветував їх.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir