Президент України підписав закон про збереження пралісів

31 серпня Президент України підписав законопроект № 4480 щодо збереження пралісів. Закон допоможе зберегти стародавні українські ліси, де ще не відчутно впливу людини.

Букові праліси Карпат тепер під охороною

“Реалізація Закону сприятиме збереженню природних цінностей європейського значення, зокрема пралісів, у рамках виконання вимог Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат”, – пояснюють автори законопроекту.

Співавторами данного законопроекту були народні депутати-члени Комітету з питань екологічноїполітики,природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, зокрема, перший заступник Голови Комітету Анатолій Дирів, голова підкомітету Іван Рибак, секретар Комітету Остап Єднак.

Експерти WWF в Україні вже кілька років ведуть роботу з ідентифікації старовікових лісів та пралісів Карпат, яка відбувається згідно розробленої WWF методики інвентаризації пралісів та старовікових лісів. Разом з іншими організаціями на початок 2017 року ідентифіковано більше 85 тис. га старовікових лісів включно з 54 тис. га пралісів. Ця інформація є доступною на мапі http://gis-wwf.com.ua/

“Близько 30 тис. га пралісів перебувають у межах природо-заповідних територій та охороняються законом. Частина з них належить до об’єкту всесвітньої спадщини UNESCO «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». Інші ділянки розташовані у межах лісових господарств й до прийняття Закону №4480 не мали охоронного статусу, тож з підписанням Закону маємо реальний шанс порятунку цих фантастичних куточків природи. Закон потребуватиме подальшого дуже виваженого врегулювання багатьох аспектів, особливо що стосується природних лісів, і розробки відповідних підзаконних актів”, – наголошує менеджер лісових проектів WWF в Україні Роман Волосянчук.

 

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  Єднак: Рада у вівторок розгляне два найважливіші закони з євроінтеграції

Post Author: ecoprostir