Екологічна ситуація на Донбасі вкрай небезпечна, – Геращенко

Контрольовані Росією бойовики не дають міжнародним експертам можливості провести оцінку екологічної ситуації на затоплених шахтах Донбасу.

Про це перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

Вона розповіла, що в уряді відбулася міжвідомча нарада під головуванням профільного віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, міністра екології Остапа Семерака, міністра енергетики та вугільної промисловості Ігора Насалика, міністра з питань тимчасово окупованих територій Вадима Черниша, представників Донецької і Луганської військово-цивільних адміністрацій, міністерств і українських представників в мінських робочих групах.

“На нашу спільну думку, потрібно посилити увагу світу до цих екологічних ризиків, вимагати доступу міжнародних експертів до всіх підприємств, які мають небезпечне виробництво, на тимчасово окупованих територіях, і які сьогодні рейдерські захоплені окупантами і бойовиками”, – заявила Геращенко.

“Особливу тривогу викликають затоплені на окупованих територіях шахти, в яких рівень води майже досяг критичного максимуму. Наші міжнародні партнери по “нормандському формату” готові сприяти в експертизі екологічної ситуації на шахтах, проведенні відкачувальних і відновлювальних робіт, наданні експертів. Але інша сторона не дає доступу експертам – і це може закінчитися дуже серйозною екологічною катастрофою в регіоні”, – наголосила вона.

За її словами, екологічна ситуація на Донбасі залишається вкрай небезпечною та потребує негайного реагування зі сторони місцевих та центральних органів виконавчої влади України і світу.

“Дуже важка ситуація з підприємствами поблизу лінії зіткнення, на деяких порушено виробничий цикл через постійні обстріли. Українські (учасники) переговорів в Мінську неодноразово порушували питання забезпечення режиму тиші для проведення ремонтних та відновлювальних робіт підприємств, розташованих поблизу лінії розмежування. Однак РФ і ОРДЛО не надають гарантій і не дають можливості нормально провести ремонтні та відновлювальні роботи. Особливо гостро це питання стоїть для Торецького фенольного заводу, Авдіївського коксохімічного комбінату, інших стратегічних та інфраструктурних об’єктів”, – заявила Геращенко.

Також, як наголошує представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, дуже важливо вдосконалити моніторинг екологічної ситуації на Донбасі, терміново уточнити списки всіх підприємств на окупованих територіях, які потребують уваги і негайного доступу міжнародних експертів.

“Особливо складною є ситуація на Донецькій фільтрувальній станції (ДФС) поблизу Авдіївки. Там для виробничих цілей зберігаються тонни рідкого хлору, і у разі пошкодження контейнерів з хлором через обстріли екологічна катастрофа загрожує всьому регіону. Тому ключовим залишається питання безпеки, моніторинг представниками місії СММ ОБСЄ дотримання тиші поблизу інфраструктурних і екологічно небезпечних об’єктів. Ми готуємо оцінку наслідків підтопленних та затоплених шахт. І за це обов’язково буде відповідальність окупантів. За кожне знищене українське підприємство”, – підсумувала Геращенко.

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  У Мінську закликали допустити на Донбас експертів для вивчення екологічних ризиків

Post Author: ecoprostir