Міндовкілля назвало пріоритети кліматоохоронної політики на 2020 рік

Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів України (Міндовкілля) визначило чотири пріоритети кліматоохоронній політики на 2020 рік.

Про це повідомила Ірина Ставчук, заступник міністра захисту довкілля і природних ресурсів України в рамках круглого столу «Чи готова Україна до змін клімату: роль парламенту».

Основні пріоритети кліматоохоронної політики на 2020 рік включають:

1. Загальну кліматоохоронного політику:

  • презентація переліку секторальних політик з цифровими показниками індикаторів і необхідних інвестицій (липень 2020 року);
  • представлення проекту розпорядження Другого національно певного внеску України в Паризьку угоду на узгодження і розгляд Кабміну (серпень 2020 року);
  • формування дорожньої карти Україна – ЄС щодо участі в «Зеленій угоді»;

2. Адаптацію до змін клімату:

  • розроблення стратегії з адаптації до змін клімату України до 2030 року (2020 рік);
  • розроблення секторальних планів дій з адаптації до змін клімату в Україні;

3. Впровадження системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів:

  • прийняття необхідної документації;
  • запуск Єдиного реєстру системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів;
  • розроблення і прийняття закону «Про функціонування системи торгівлі квотами на викиди парникових газів» на основі отриманих даних про викиди;

4. Регулювання діяльності з озоноруйнівними речовинами і фторованими парниковими газами:

  • запуск Єдиного державного реєстру операторів контрольованих речовин;
  • ратифікація Кігалійської поправки.

Зараз Міндовкілля розглядає три можливих сценарії, згідно з якими рівні викидів парникових газів у всіх секторах економіки України до 2030 року становитимуть 46%, 29%, 27% відповідно від рівня 1990 року. На думку міністерства, вже зараз можна сказати, що мета Другого національно визначеного внеску України в скорочення або обмеження викидів парникових газів у 2030 році буде не менш амбіційною, ніж відповідний показник ЄС.

«За фактом, ми говоримо про спектр залучення різних секторів України, в тому числі енергетики, промисловості і управління відходами. Реалізація планів щодо скорочення викидів парникових газів є загальноекономічної і передбачає дії у великій кількості секторів », – пояснила Ставчук.

Раніше призначений нещодавно міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України Роман Абрамовський заявив, що одним із пріоритетних напрямків Мінприроди буде боротьба з промисловими забрудненнями.

«Пріоритетними напрямками роботи міністерства будуть боротьба з промисловими відходами, імплементація директиви ЄС щодо промислового забруднення. У другу чергу – управління відходами », – повідомив Абрамовський на брифінгу Кабміну на початку липня.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України на засіданні 27 травня вирішила розділити Міністерства енергетики та захисту довкілля на два органи: Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів (Міндовкілля) та Міністерство енергетики України (Міненерго).

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir