Топ-10 вигодоотримувачів від “зеленого” тарифу

Альтернативна енергетика в Україні розвивається семимильними кроками. Завдяки «зеленому» тарифу лише за останні п’ять років в неї інвестували близько 5 млрд євро. До травня 2020 року в країні з’явилися 7,1 ГВт додаткових потужностей.

Найвища в Європі ставка, прив’язана до курсу євро, перетворила турботу про довкілля в надприбутковий бізнес. Вона дозволяє щорічно повертати 25% вкладених інвестицій, розповідав в інтерв’ю LIGA.net колишній глава Укренерго Всеволод Ковальчук. Це означає, що середній термін окупності “чистих” електростанцій – від 4 до 5 років.

Державі така популярність нового бізнесу принесла не тільки плюси. Різкий сплеск виробництва електроенергії на “зелених” електростанціях, зокрема, викликав профіцит на ринку і збільшив фінансове навантаження на державу. Тепер Мінекоенерго думає про зниження тарифу заднім числом. Інвестори у відповідь загрожують арбітражами.

LIGA.net вирішила підрахувати, хто з “зелених” енергетиків в минулому році заробив більше всіх. Грунтуючись на даних про тариф і виробленні компаній, ми визначили топ-10 бізнесменів – найбільших вигодонабувачів від “зеленого” тарифу.

Результат: перша трійка за рік заробила понад 9 млрд грн. Левова частка цих грошей – у Ріната Ахметова.

Як рахували?

Для розрахунків використовувалися дані ДП Гарантований покупець (єдиний покупець зеленої електроенергії в Україні) і Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

На сайті Гарантованого покупця вказані розміри встановлених тарифів для кожної електростанції, яка підписала з ним договір купівлі-продажу електроенергії.

На сайті НКРЕКП публікується інформація про обсяги виробництва кожної “зеленої” електростанції. Знаючи тариф і вироблення, вирахували дохід кожної станції.

Грунтуючись на інформації з держреєстру Мін’юсту про власників станцій, склали дані компаній із загальним власником. Підсумок – нижче.

Що таке “зелений” тариф?

“Зелений тариф” – державна дотація для відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) – вітропарків, малих ГЕС, електростанцій, що використовують біомасу і СЕС.

Лобістом “зеленої революції” став політик і бізнесмен з Донецька Андрій Клюєв. За його ініціативи, у 2008 році Верховна Рада внесла зміни в закон ” Про електроенергетику “, де вперше закріпила з 2009 року особливі умови для альтернативних джерел енергії до 2030 року.

Будучи тіньовим власником австрійської компанії Active Solar, Клюєв став головним бенефіціаром державних дотацій для “чистого” бізнесу. За даними видання БізнесЦензор , електростанції Active Solar в перші роки тарифу виробляли 90% всієї “зеленки”.

Через 10 років ринок змінився. У 2014 році, після падіння режиму Віктора Януковича, Клюєв втік з країни. Але “зелена тема” прижилася. Незважаючи на зниження ставки в 2015-2016 роках, “зелений” тариф почав залучати не тільки український бізнес, а й зарубіжних інвесторів.

Не пропустіть:  В Україні створять філію, яка купуватиме електроенергію за "зеленим тарифом"

Згідно зі звітом НКРЕКУ, в першому кварталі 2019 року ВДЕ займали всього 1,9% в загальному виробництві електроенергії, контролюючи 8,6% грошового обороту на ринку. Але через рік ситуація змінилася в рази. За підрахунками регулятора, до травня 2020 року частка “зеленої” генерації зросла до 8% (7,1 ГВт), внаслідок чого ВДЕ почали забирати до 26% всіх грошей на ринку. А через два роки “зелені” потужності виростуть в Україні ще на 12 ГВт, прогнозують в НКРЕКУ.

Чому в Україні “зелений” тариф називають найдорожчим в Європі? Все просто. У 2019 його середній розмір становив 15 євроцентів (4 грн / кВт-год). Це в три рази більше, ніж в Німеччині і в – чим в Узбекистані, стверджував на одному з ефірів глава комітету Верховної Ради з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус .

У майбутньому Міністерство енергетики обіцяє запустити так звані “зелені” аукціони, де тариф буде визначатися на ринкових умовах, але поки цього не сталося, він як і раніше встановлюється НКРЕКУ з щорічним зменшенням. Наприклад, в 2020 році середній розмір “зеленого” тарифу дорівнює 11-12 євроцентам.

Чи впливає “зелений” тариф на роботу системи, і чому Мінекоенерго намір знову його знизити для діючих електростанцій?

В Україні всю відновлювану енергетику купує державне підприємство Гарантований покупець (Гарпок). Він же і дотує “зелених” за рахунок грошових компенсацій диспетчера енергоринку Укренерго та перепродажу за ринковою ціною дешевої атомної і гідроелектроенергії.

За оцінками Геруса, в 2020 році ДП доведеться виплатити по “зеленому” тарифу 48 млрд грн – удвічі більше, ніж в 2019-му. Але через фінансові проблеми на ринку Гарпок вже не справляється з навантаженням, він заборгував генерації більше 12 млрд. За останніми прогнозами Міністерства енергетики, фінансовий дефіцит Гарпока в 2020 році може скласти 19 млрд грн.

Зеленая десятка

Нагадаємо, 14 травня урядовці провели зустріч з інвесторами у ВДЕ щодо обговорення проєкту Меморандуму.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що в Україні не може бути найвищий у Європі “зелений” тариф.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir