Екологічний комітет ВРУ рекомендував роз’єднати Мінекоенерго

Комітет ВРУ з екологічної політики та природокористування ухвалив рішення рекомендувати процес роз’єднання Міністерства енергетики та захисту довкілля на два окремих незалежних відомства.

Доцільність роз’єднання Мінекоенерго стояло першочерговим запитанням на засіданні Комітету з екополітики 14 травня.

В.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець пообіцяла сприяти даному процесу.

Новину дуже позитивно прийняла громадськість та вже почала “відбір” кандидатів на нового міністра охорони довкілля. Вже такими називають Олексія Рябчина, Ірину Ставчук (чинні заступники міністра енергетики та захисту довкілля), Остапа Єднака (депутат ВРУ 8-го скликання) та навіть Олександра Маріковського (заступник голови Комітету ВРУ з екополітики).

“Експеримент не вдався. Цих зайвих рухів можна було уникнути, якби здійснили консультації з громадським сектором. Спільнота природоохоронних ГО була у великій мірі одностайна: об’єднання цих міністерств призведе до конфлікту інтересів всередині відомства, а через надзвичайну важливість енергетичних питань, проблеми довкілля просто відсуватимуться міністром на третій план. Так і сталось”, – написав лідер екологічної організації Єдина Планета Павло Вишебаба.

Голова громадської ради при Мінекоенерго Світлана Берзіна зазначила, що під час засідання озвучувалися пропозиція створити Міністерство сталого розвитку.

“Кожне Міністерство має вносити свій вклад у досягнення Цілей сталого розвитку. Про це йдеться і у відповідному Указі Президента України. Тому досить емпіричних думок та експериментів. Україні зараз потрібне Міністерство захисту довкілля із функціями управління усіма ресурсними ЦООВ та компетентне керівництво. І крапка”, – наголосила Берзіна.

Нагадаємо, Мінприроди та Міненерговугілля об’єднали в одне міністерство одразу при формуванні нового уряду у вересні 2019 року.

Проти такої ідеї системно виступали провідні екологічні організації, зокрема МБО “Екологія-Право-Людина”, Платформа громадських організації Україна-ЄС, ГО “Save Dnipro” та інші.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir