Проєвропейські організації закликають уряд та Мінекоенерго надавати екологічним питанням більшого пріоритету

Громадські організації та експерти – члени робочої групи 5 Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Робочої групи 3 Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства стурбовані відсутністю уваги до екологічних питань на політичному порядку денному України.

Про це йдеться у спільній заяві платформ до уряду та Мінекоенерго, паредає Екопростір. У ній йдеться, що питання охорони довкілля ігноруються Кабінетом Міністрів України та не беруться до уваги в процесі формування державної політики у різних сферах суспільного життя та при прийнятті важливих рішень.

“Така ситуація веде до неналежного та невчасного виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у частині охорони довкілля та зміни клімату, і в результаті – низького прогресу в проведенні відповідних євроінтеграційних реформ”, – вказано в повідомленні.

Експертна громадськість зауважує, що особливо гостро непріоритетність питань довкілля виявляється у повній бездіяльності Мінекоенерго у просуванні питань зеленого порядку денного.

“Очікування, що об’єднання двох міністерств приведе до вирішення спільних для енергетики та довкілля проблем, а саме належного виконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок, екологізації гідроенергетики, імплементації європейського законодавства у сфері атмосферного забруднення тощо, також виявились марними”, – зазначають експерти.

Члени Робочих груп закликають Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України, Міністерство енергетики та захисту довкілля:

(1) Уряду розробити, а парламенту затвердити програму діяльності Уряду, зокрема в частині охорони довкілля та зміни клімату, яка б містила конкретні завдання з чіткими вимірюваними показниками.

(2) Програма діяльності Уряду має враховувати цілі та завдання усіх компонентів Європейського зеленого курсу, прийнятого Європейською Комісією у грудні 2019 року, і до якого Україна офіційно задекларувала приєднання, що, серед іншого, дозволить посилити кліматичну політику та враховувати екологічні виклики у сферах енергетики, транспорту, сільського господарства, промислової політики тощо.

(3) Створити окреме міністерство захисту довкілля з чіткими функціями та повноваженнями, що, серед іншого, сприятиме вирішенню нагальних екологічних проблем та належному виконанню Угоди про асоціацію в частині довкілля та зміни клімату, а також імплементації Європейського зеленого курсу в державну політику та діяльність Уряду.

(4) Екологічні та кліматичні питання мають бути наскрізними в усіх державних політиках та враховані при прийнятті важливих політичних рішень, беручи до уваги останні європейські тенденції.

(5) Відновлення економіки після COVID-19 та підтримка бізнесу має відбуватись на засадах екологізації фінансових планів та екологічних умов надання допомоги, з урахуванням рекомендацій міжнародних інституцій (ОЕСР, Європейська Комісія).

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir