Мінекоенерго хоче підписати меморандум з інвесторами ВДЕ про зниження “зеленого” тарифу

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища має намір підписати з інвесторами ВДЕ меморандум про зниження “зеленого” тарифу, припинення будівництва нових СЕС і ВЕС в рамках зазначеного механізму та перехід на “зелені” аукціони.

Як йдеться у прес-релізі відомства за підсумками першого засідання Антикризового енергетичного штабу (відбулося 29 квітня), серед запланованих для врегулювання ситуації на електроенергетичному ринку заходів – надання оператору системи передачі НЕК “Укренерго” права безоплатних обмежень “зеленої” генерації в протягом певної кількості годин.

У повідомленні не вказується, в якому саме обсязі передбачені подібні обмеження, проте наголошується, що вони дозволять підвищити гнучкість енергосистеми, в тому числі збільшити частку атомної генерації в структурі виробництва. При цьому підкреслюється, що умови реструктуризації “зеленого” тарифу, обмежень альтернативної генерації та інші заходи будуть узгоджені з інвесторами, щоб уникнути ризиків арбітражів.

Не пропустіть:  Ощадбанк виділить майже 60 млн євро на "зелені" проекти у 2018 році

Серед невідкладних заходів щодо врегулювання ситуації на ринку – прийняття трьох законопроектів, які дозволять погасити перед НАЕК “Енергоатом” і ПрАТ “Укргідроенерго” сформувалася при старій моделі ринку заборгованість в розмірі 12 млрд грн, направити 700 млн грн вивільнених коштів на погашення заборгованості “Укренерго” перед ДП “Гарантований покупець” і “Енергоатомом”, а також 200 млн грн – на забезпечення безпеки експлуатації блоків АЕС.

Повідомляється також про плани надання гарантій повернення інвестицій для будівництва маневрують потужностей, які дозволять балансувати енергетичну систему.

Проект рішення Антикризового штабу за підсумками першого його засідання планується доопрацювати в одноденний термін.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir