Wärtsilä Energy розробила для України дві моделі переходу на ВДЕ

За оцінками аналітиків жоден сценарій не пропонує будівництва традиційної теплової генерації.

Фінська компанія Wärtsilä Energy, яка займається інтеграцією енергосистем, за допомогою устаткування Plexos розробила математичну модель енергетичного переходу

Як повідомляє «Українська енергетика», компанія представила два сценарії переходу.

Перший, – це оптимізована енергосистема, в якій передбачається збільшення частки ВДЕ і досягнення рівня 88% в енергобалансі у 2050 році. Вартість виробництва електроенергії у 2050 році за оптимального сценарію може бути приблизно на поточному рівні ($45/МВт-год).

Другий, безвуглецевий сценарій, передбачає 100% ВДЕ у 2050 році і скорочення викидів CO2 до нуля. До речі, досягнення 100% ВДЕ – на 9% дорожче за оптимальний варіант.

Обидва сценарії пропонують виведення існуючих блоків ТЕС та АЕС за граничним терміном експлуатації, і прогнозують, яким саме чином потрібно змінювати енергосистему для оптимального переходу на відновлювальні джерела енергії.

Варто відзначити, що це перша презентація таких розрахунків, а відтак розробники говорять про можливі певні корективи в системі моделі за результатами обговорення та отримання коментарів.

“Ми переконані, що енергетичний перехід в Україні можливий вже до 2050 року. Звичайно, досягнення такої мети має свою ціну, але економічна доцільність призведе оптимальну енергосистему до рівня 88% ВДЕ у 2050 році”, – сказав директор зі зростання та розвитку компанії Wärtsilä Energy Юссі Хейккінен.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir