Якщо об’єднане Мінекоенерго ліквідують – значить, нам не по дорозі з Європою, – Оржель

Екс-міністр Міністерства енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель розповів, що пішов у відставку за власним бажанням.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Я обрав шлях не бути міністром, – зазначив він, вказавши причиною такого рішення збільшення кількості невіришених проблем: – У мене з’явилося відчуття, що замість вирішення проблем ми починаємо їх «годувати», – зазначив він.

Оржель розповів про результати роботи міністерства під його керівництвом за останні 6 місяців.

– Ми стабільно пройшли осінньо-зимовий період 19/20. Коли прийшов новий уряд на складах була рекордна мала кількість вугілля, був 100 % ризик відсутності транзиту газу територією України. Всі ці проблеми були вирішені;

– Найшвидший анбандлінг НАК «Нафтогаз» України та успішне підписання договору про транспортування газу;

– Це дозволило нам зменшити ціну на газ для людей. У лютому в нас рекордно низька ціна на газ – 3 938 грн/тис куб. м. Це менше на 15,1%, ніж січні цього року і менше на 36,7%, ніж минулого року.

– Ми прийняли пакет законопроектів, які сприятимуть легалізації видобутку бурштину;

– Ми почали формувати зовсім іншу якість відкритих даних в екології: на публічну кадастрову карту нанесено 100% смарагдової мережі, винесено на карту 80% лісів та почали позначати природньо-заповідний фонд. Це дозволить зберегти наше природнє багатство, при тому, що інвестори наперед будуть знати, де неможливо будувати свої об’єкти;

– Ми запустили ринок деревини, який повинен сприяти легалізації вирубок та забезпечити рівність доступу до обмеженого ресурсу; – електронні аукціони на рибу, ліс та інші обмежені ресурси;

Не пропустіть:  Energiewende для України та вуглецеві податки: про що говорив Оржель на СОР25

– Ми максимально виступали за заборону одноразового пластику, зокрема пластикових пакетів і оксорозкладного пластику. Це дуже важливо для Країни, коли у нас немає переробки відходів. Ми розпочали напрацювання комплексних законопроектів про відходи і сподіваємося, що Комітет продовжить роботу і в країні появиться сфера переробки відходів;

– Ми створили інвестиційний атлас надрокористувача та єдине вікно;

– Ми розробили перші математичні моделі «зеленого» енергетичного переходу;

– Ми створили умови і зменшили майже на 20% ціну на електричному ринку, що зняло тягар на бізнес;

– Розробили проект закону, який буде сприяти ще більшому спрощенню приєднання до електричних мереж;

– Підготували нормативно-правову базу та програмне забезпечення для проведення «зелених» аукціонів;

– Ми проаналізували та запропонували рішення по вугільній галузі. І я особисто вважаю, що чим швидше ми приймемо правильні рішення у галузі, тим менший тягар будуть нести наша економіка і українці.

Найважчим за цей період Оржель назвав боротьбу з системою та «старими корумпованими кадрами».

«Протягом цих 6 місяців ми збили стовпи (далеко не всі) корупції в енергетиці та екології. Ми стояли на тому, що жоден корупційний інтерес не пройде», – написав екс-міністр.

При цьому він наголосив, що якщо в новому уряді об’єднане міністерство ліквідують – «значить нам не по дорозі з Європою та Європейською Зеленою Угодою», заявив Оржель.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir