Шість шахтарських міст Донеччини приєдналися до Декларації Справедливої трансформації

Наприкінці грудня 2019 року міські голови шести шахтарських міст Донецької області, що входять до складу Платформи сталого розвитку, приєдналися до європейського Форуму мерів та підписали Декларацію Справедливої трансформації. Україна стала 11 країною-підписантом.

Перше представлення ініціативи відбулося на зустрічі Платформи Європейської комісії “Трансформація вугільних регіонів” у жовтні цього року. За підтримки WWF Німеччини, мери вугільних містечок Німеччини, Словаччини, Польщі, Румунії, Греції, Болгарії, Чехії, Чорногорії, Словенії, Боснії та Герцеговини виступили із спільною заявою та продемонстрували керівництву ЄС політичну волю до рішучих змін на місцевому рівні.

Відповідно до Декларації, міські голови:

  • визнають, що зобов’язання, взяті країнами відповідно до Паризької угоди, призведуть до скорочення викидів парникових газів;
  • висловлюють занепокоєність, що європейські вугледобувні регіони зіткнуться з безпрецедентними соціальними та економічними викликами внаслідок переходу Європи до чистої економіки з нульовими викидами;
  • заохочують національні уряди вести прозорий та всеохоплюючий діалог з регіональними зацікавленими сторонами у вугледобувних регіонах;
  • визнають, що місцеві громади від самого початку повинні бути включені у всі перехідні процеси;
  • закликають, щоб на національному та європейському рівнях був прямий доступ до коштів та збільшення масштабів фінансової підтримки для реалізації справедливої трансформації.

«Ми бачимо живий приклад того, як за умови недостатньо амбітної національної політики, кліматичне лідерство в країнах Європи починають брати на себе муніципалітети шахтарських регіонів. Долучення українських міст до цієї ініціативи ще раз сигналізує про розуміння потреби та можливих проблем справедливої трансформації на місцевому рівні.

На мій погляд, це щось абсолютно нове, такого дискурсу не було ще 5 років тому і повинно привернути увагу українського уряду», – коментує експерт Екодії Костянтин Криницький.

Повний текст Декларації Справедливої трансформації українською мовою можна знайти за посиланням. Наразі кількість мерів-підписантів складає 49 осіб з 12 вугільних регіонів.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir