WEF: Кліматичні та екологічні ризики “обійшли” всі інші за ймовірністю та наслідками у 2020

Глобальний звіт про ризики (Global Risks Report) 2020, який щорічно публікує World Economic Forum напередодні економічного форуму в Давосі набув зелених відтінків. Однак, не в позитивну сторону.

Актуальність зміни клімату домінує над усім: всі п’ять основних ризиків за вірогідністю і три за наслідками пов’язані з кліматом. На тлі геополітичної та геоекономічної напруженості у 2019 році виникло неприємне становище, оскільки світ стикався з “викликами”, такими як деградація довкілля та технологічна руйнація.

Економічні ризики в першій десятці відсутні. Це хвилює, враховуючи постійне глобальне економічне нездужання, яке обмежить прогрес у всіх інших сферах, включаючи кліматичні дії. 

«Оскільки екологічні та економічні ризики нерозривно пов’язані, можливе виникнення сприйняття ризиків, що спричиняють лише один над одним середні сліпі плями, а інтегрованих зусиль щодо зменшення наслідків може бути недостатньо», – припускає Еміліо Гранадос Франко, керівник глобальних ризиків та геополітичної програми на Всесвітньому економічному форумі .

В першу п’ятірку глобальних ризиків з точки зору ймовірності і серйозності впливу увійшли:

1. Екстремальні погодні події, що завдають значної шкоди майну, інфраструктурі та загибелі людей.

2. Невдача щодо зменшення кліматичних змін та адаптації уряду та бізнесу.

3. Основні втрати біорізноманіття та колапс екосистеми (наземної чи морської) з незворотними наслідками для навколишнього середовища, що призводить до сильно виснажених ресурсів для людства, а також промисловості.

4. Основні стихійні лиха, такі як землетруси, цунамі, виверження вулканів та геомагнітні бурі.

5. Нанесені людиною екологічні збитки та катастрофи, включаючи екологічні злочини, такі як розливи нафти та радіоактивне забруднення.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir