В Україні запрацює єдиний для всіх підприємств облік парникових газів – закон

Верховна Рада хувалила у другому читанні проект закону “Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів” (№0875), який запроваджує в україні європейські норми щодо обліку викиди парникових газів на підприємствах.

Закон розроблено на відповідність зобов’язань України в рамах Угоди про асоціацію, зокрема Директиви 2003/87/ЄС про створення системи торгівлі викидів парниковими газами.

Масив даних про точні викиди СО2 на підприємствах дозволить уряду прийняти ефективне рішення щодо застосування ринкових інструментів, направлених на скорочення викидів парникових газів основними галузями промисловості. Це, наприклад, створення торгівлі викидами або реформування вуглецевого податку.

“В Україні є податок на СО2, але підприємства самостійно розраховують свої викиди за власними методиками і ніхто це потім не перевіряє. Запровадження цієї системи сприятиме кращій якості звітності щодо вкикидів і, цілком можливо, збільшення надходжень в бюджет за цією статтею”, – прокоментувала закон заступниця міністра енергетики та захисту довкілля Ірина Ставчук.

Станом на сьогодні, кожне підприємство розраховує свої викиди парникових газів із використанням власних методик, тобто так, як вони вважають за потрібне. Згідно із законом, об’єм викидів буде визначатись за єдиною для всіх методикою.

Не пропустіть:  Рада схвалила в першому читанні збільшення податку на СО2 в 24 рази з 2019 року

Закон визначає сферу дії, тобто які види промисловості він зачепить (теплова енергетика, цементна промисловість тощо), органи державного управління та їх повноваження у сфері МЗВ, порядок організації та здійснення моніторингу, звітності та верифікації, прав та обов’язки верифікатора тощо.

Крім цього, законом запроваджується спеціальна адміністративна відповідальність за порушення вимог законодавства у відповідній сфері тощо.

Інфографіка – ПРООН

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir