Більше 10 екологічних організацій вимагають достовірних даних про стан повітря – заява

Лист-звернення до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука підписало на сьогодні, 25 жовтня, 11 громадських організацій та три експерти-екологи. Серед підписантів листа – МБО “Екологія-Право-Людина”, ІГ “Save Dnipro”, Україна БЕЗ Сміття, ГО “Єдина Планета” та інші.

Екологи обурені ситуацією, що склалася навколо інтерпретації органами державної влади показників щодо якості повітря у містах України, відсутністю єдиної державної системи моніторингу за станом атмосферного повітря та відповідальності за його забруднення.

Про це йдеться у відкритому листі, який його автори планують направити очільнику уряду України.

Підписанти звернення, зокрема, вимагають:

  1. Організувати систему державного моніторингу за станом довкілля в Україні та прийняти відповідні зміни до законодавства.
  2. Надати повну та достовірну інформацію про рівень забруднення повітря в українських містах.
  3. Спростувати інформацію, надану від органів державної влади, зокрема Міністерства енергетики та захисту довкілля, про те, що стан атмосферного повітря в Україні є в межах допустимої норми.
  4. Притягнути до відповідальності осіб, які свідомо порушили право українців[5] на доступ до достовірної екологічної інформації.
  5. Зафіксувати причини забруднення. У разі виявлення винних осіб, притягнути таких до відповідальності.

У листі автори наводять дані щодо якості повітря, які розходяться з офіційними заявами Гідрометцентру України та інформацією, наданою Мінекоенерго.

“Ситуація нагнітається тим, що держава не може дати вичерпної інформації про стан довкілля. Інформація, яка надається — надається не в повній мірі та є взаємосуперечливою. Цей стан подання державної інформації протиставляється системі громадського моніторингу, яка свідчить про в рази більше забруднення повітря”, – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, прем’єр Олексій Гончарук пообіцяв розібратися зі скаргами на аномальне забруднення повітря.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir