Політикою управління відходами в Україні займеться окреме агентство – документ

Міністерство екології та природних ресурсів України опублікувало для громадського обговорення проект урядової постанови «Про утворення Державного агентства України з питань управління відходами».

Утворення окремого центральног органу виконавчої влади, відповідальне за сферу поводження з відходами передбачене низкою документів, зокрема Національною стратегією управління відходами в Україні до 2030 року та Планом дій з виконання стратегії.

Державне агентство з питань управління відходами матиме такі функції:

  • організація узгодженого планування у сфері управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях
  • забезпечення реалізації планів управління відходами, оцінка ефективності їх виконання
  • забезпечення дозвільної та ліцензійної діяльності
  • інформаційне забезпечення (ведення державного обліку та звітності щодо управління відходами, надання адміністративних послуг, створення та ведення відповідних реєстрів та баз даних)
  • створення інфраструктури управління відходами
  • розроблення та запровадження найкращих технологій у сфері управління відходами
  • організація кадрового забезпечення тощо

Як зазначається у супровідних документах до проекту постанови, створення Державного агентства з питань управління відходами матиме позитивний вплив як на ринкове, так і на розвиток регіонів.

Не пропустіть:  Експерти: Без запровадження в Україні «сміттєвого аудиту» реформа в галузі неможлива

Зокрема, це сприятиме розширення можливостей суб’єктів господарювання у сфері управління відходами, покращенню умов для ведення бізнесу в цій сфері. Крім цього, створення агентства з відходами дозволить встановити чіткі процедури та прозорі відносин для суб’єктів господарювання у сфері управління відходами та реалізувати вимоги державної політики у сфері управління  відходами, у тому числі в рамках Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Нагадаємо, у Верховній Раді було зареєстровано рамковий проект закону “Про управління відходами”, що запроваджує в Україні європейські підходи до класифікації, системи прийняття рішень щодо відходів, принцип розширеної відповідальності виробника та інші норми ЄС у сфері поводження з відходами.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir