Ідея повернення екоподатку підприємствам є докорінно неправильною – екологічні НУО

Представники громадськості заявили, що ідея повернення екологічного податку назад на підприємство є докорінно неправильною.

Про це представники низки екологічних громадсьих організацій заявили під час брифінгу, що відбувся 7 серпня в Українському кризовому медіа-центрі, повідомляє МБО “Екологія-Право-Людина”.

Катерина Норенко, аналітик та еколог МБО Екологія – Право – Людина (ЕПЛ) повідомила, що проблема не в самому податку, а в його обсягах.

Екоподаток в Україні назвичайно низький, він ставить лише 0,2% від ВВП України. Для порівняння, в країнах ЄС ця частка складає 2,4%, і щороку зростає на 2,2 %“, – сказала Норенко.

Експертка додає, що в Україні також низькі ставки податку на різні забруднюючі речовини. Для прикладу, у Польщі за викиди аміаку ставка податку у 7 разів вища, ніж в Україні, оксиду вуглецю – у 8,5 разів вища, вуглеводнів – майже у 6 разів. Ставка податку на відходи гірничо-добувних підприємств в Україні менша, ніж у Великій Британії, у майже 143 рази. Тому для дієвої роботи екологічного податку, його треба збільшувати, а не відміняти.

Павло Ткаченко із Save Dnipro додав, що головним аргументом зараз для бізнесу служить неефективне використання коштів екоподатку владою різних рівнів.

Вуглецевий податок, який було збільшено в 2019 році майже у 25 разів, повінстю надходить за загального фонду державного бюджету і може витрачатися державою на що завгодно. Інші податки, які частково надходять на місцевий рівень, або не використовуються органами місцевого самоврядування, або витрачаються на заходи, які мають низький природоохоронний ефект. Держава, проявивши себе неефективним управлінцем, надала забруднювачам найвагоміший інструмент для маніпулювання цим питанням“, – заявив Ткаченко.

Тетяна Омельяненко, експерт-консультант у галузі поводження з відходами, аргументувала, що у компаній і так достатні обсяги чистого прибутку для модернізації. А екологічні кошти мають працювати на довкілля.

Є деякі заходи, які ніколи не будуть реалізовані компаніями – це збереження біорізноманіття, природно-заповідного фонду. Це важлива частина природоохорони і ми не маємо її відкидати“, – додала Омеляненко.

Таким чином, громадськість виступила однозначно проти повернення податку на підприємства та навела вагомі аргументи на користь інших рішень.

“Держава обов’язково повинна діяти в інтересах усіх її громадян, а не в інтересах забруднювачів”, – резюмували представники НУО.

Громадські екологічні організацї також сформулювали лист-звернення до народних депутатів України про недопущення ухвалення законів, що б сприяли поверненню екологічного податку підприємствам-забруднювачам. Лист підтримало 13 організацій, серед яких ГО “Екодія”, Rethink, Zero Waste Alliance Ukraine та інші.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir