До кінця 2019 року кожна область має отримати план управління відходами – Семерак

До кінця 2019 року  кожна область має розробити власний регіональний сценарій управління з відображенням реальних потреб щодо необхідної інфраструктури зі збору, зберігання, оброблення всіх видів відходів, зокрема, побутових, а також містити інвестиційний план, пропозиції по тарифній політиці та визначати спосіб збирання відходів, у тому числі роздільний збір.  

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час засідання Координаційної ради з питань реалізації Національної стратегії управління відходами.

«Я б хотів нагадати всім представникам влади на місцях, що українці за 30 років зачекалися на відповідь: що робити із відходами, які наша держава продукує у неймовірних обсягах. Ця сфера потребує прагматичного управління, розпланованого на роки вперед із врахуванням принципів циклічної економіки. Втрачено багато часу за попередні десятиліття  і зараз маємо швидко надолужувати згаяне», – сказав Семерак.

Уряд протягом двох років активно працює над реформуванням сфери управління відходамив та переходом до моделі управління, діючої в країнах Європейського Союзу.

20 лютого цього року було ухвалено Національний план управління відходами до 2030 року, який передбачає розроблення регіональних планів для кожної області з врахуванням специфіки утворення відходів, їх морфологічного складу та щільності населення.

«Для кожного населеного пункту має бути чітка відповідь  на питання яким чином управляти відходами всіх груп.  Ця відповідь повинна бути відображена саме у регіональних планах, які по суті мають стати інвестиційними планами, щоб інвестори прийшли у регіони. Цей шлях проходили країни ЄС і Україна також повинна пройти», – зазначив очільник Мінприроди.

Згідно Національної стратегії управління відходами та Національного плану управління відходами регіональні програми мають бути розроблені та затверджені профільними міністерствами упродовж 2019-2020 років.

Вже до 15 травня ОДА мають провести перший аналіз поточного стану системи управління відходами, визначити обсяги їх утворення та наявну інфраструктуру у регіонах.

У Координаційній раді з питань реалізації Національної стратегії управління відходами наголошують, що регіональні плани не можуть бути ідентичними для кожної області, а повинні базуватися виключно на показниках та реальних потребах кожного окремо взятого регіону.

Також передбачається запровадження цільових показників, індикаторів та моніторингу виконання кожного розробленого регіонального плану.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir