Попит на енергію призвів до збільшення викидів CO2 у 2018 році

Викиди вуглекислого газу від світової енергетики сягнули 2018 року рекордно високого рівня.

За даними доповіді Міжнародного енергетичного агентства (IEA), вони збільшилися на 1,7% до історичних 33,1 млрд. тонн СО2. Це найвищий показник збільшення викидів з 2013 року. Він на 70% вище за середній приріст із 2010 року. Майже дві третини рекордного зростання викидів припали на електроенергетику.

Потребление энергии в мире 2018
Global Energy & CO2 Status Report, IEA

Рекордні викиди спричинені зростанням попиту на енергію, що частково зумовлено зростанням економіки. За іронією долі, зміна клімату також відігравала певну роль. Адже майже п’ята частина збільшеного попиту на енергію зумовлена ​​надзвичайно холодною або гарячою температурами в деяких частинах світу, що змусило людей ще більше використовувати системи опалення та охолодження.

«Це наче порочне коло», – сказав виконавчий директор IEA Фатіх Біроль у коментарі The Financial Times. За його словами, обсяг викидів збільшується, незважаючи на значне поширення поновлюваних джерел енергії. Тому необхідні невідкладні дії за всіма напрямками.

2018 року середня температура взимку і влітку в деяких регіонах наближалася або перевищувала історичні показники. Отже опалення та охолодження стало одним з найбільших факторів зростання споживання енергії

Загалом 2018 року енергоспоживання зросло на 2,3%, що майже вдвічі перевищує середній темп зростання з 2010 року.

За даними IEA, збільшився попит на всі види палива. Найбільший приріст припав на природний газ – майже 45% приросту загального попиту на енергію. Викопне паливо вже другий рік поспіль демонструє майже 70% зростання. Щодо поновлюваної енергетики, то вона поки що неспроможна задовольнити попит на електроенергію по всьому світу, хоча і швидко набирає обертів. А виробництво електроенергії на вугіллі залишається найбільшим джерелом викидів – 30% всіх викидів вуглекислого газу, пов’язаного з енергією.

Зокрема, 2018 року глобальний попит на газ зростав найшвидшими темпами – на 4,6% більше, ніж у попередньому році. Попит на нафту зріс на 1,3%, а споживання вугілля – на 0,7%. Нафта і вугілля разом становили чверть зростання світового попиту. Відновлювані джерела енергії, які зросли більш ніж на 4%, задовольнили приблизно чверть загального споживання первинної енергії.

Спрос на энергию 2018
Global Energy & CO2 Status Report, IEA

Китай, США та Індія разом «забезпечили» майже 70% зростання попиту на енергію. В Європі в 2018 році, попри економічне зростання, енергопопит збільшився лише на 0,2%. Збільшення енергоефективності в Німеччині призвело до падіння попиту на енергоносії на 2,2% (до того ж, попит на нафту зменшився більш ніж на 6%). Водночас у Франції та Великобританії він помірно збільшився.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir