Субсидування вугільної генерації країнами Південно-Східної Європи всупереч вимогам ЄС коштує 2,4 млрд євро на рік

Країни-сусіди Енергетичного Співтовариства «систематично закривають очі» на свої правила державної допомоги, свідчить доповідь Секретаріату

Південно-східні сусіди ЄС витратили близько 2,4 млрд євро на рік у вигляді субсидій для вугільних електростанцій. Це суперечить правилам ЄС, які вони повинні дотримуватися, згідно з даними, опублікованим Енергетичним Співтовариством 25 березня, повідомляє Climate Change News.

Енергетичне Співтовариство має на меті поширити правила енергетичного ринку ЄС на свої «договірні сторони» – Албанію, Боснію і Герцеговину, Грузію, Північну Македонію, Косово, Молдову, Чорногорію, Сербію та Україну.

Вони містять юридичні зобов’язання заборонити державну допомогу, яка спотворює або загрожує конкуренції – спосіб підтримки вугілля на ринках електроенергії, заявив Секретаріат Енергетичного Співтовариства у звіті, який приділяє найбільшу увагу підтримці викопного палива.

 “Органи державної допомоги в договірних сторонах систематично закривають очі на це питання”

Електростанції на вугіллі в дев’яти сусідніх країнах зіткнуться з “значними втратами”, якщо їхню пряму державну допомогу потрібно буде ліквідувати і встановити ціну на викиди вуглецю.

Це заважає членам Енергетичного Співтовариства дотримуватися цілей ЄС щодо скорочення викидів, а також Паризької кліматичної угоди.

“У зв’язку з субсидуванням вугільної енергетики, сторони, що беруть участь в Енергетичному Співтоваристві, не готові дотримуватися цілей ЄС на своєму шляху до декарбонізації”, – сказано в повідомленні.

“Не зважаючи на імператив декарбонізації на регіональному та національному рівнях протягом багатьох років, реформаторські зусилля у вже важкому соціально-економічному середовищі повинні бути значно збільшені”.

Не пропустіть:  Україна робить вибір на користь низьковуглецевої екеноміки - Семерак

Сума € 2,4 млрд. на рік покриває як прямі, так і приховані, непрямі субсидії в період між 2015 і 2017 роками. Непряма підтримка включає надбавки, вилучення або відмови, які допомогли операторам електростанцій уникнути сплати за викиди CO2 або працювати на низьких або негативних рівнях прибутковості. Прямі субсидії становили 414 млн. євро.

Не оцінюючи викиди СО2 з електростанцій, країни Енергетичного Співтовариства втрачають нові джерела доходів для переходу на екологічно чисту енергію, відзначив Секретаріат.

Україна викидає близько 46 мільйонів тонн СО2 на рік, тоді як західні Балкани разом викидають 45 мільйонів тонн разом (половина з них у Сербії). Виходячи з поточної ціни вуглецю в ЄС близько 20 євро за тонну, це становитиме близько 1 млрд. євро на рік лише для Києва і загалом для урядів країн Західних Балкан.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir