Мінприроди винесло на обговорення Концепцію держполітики у сфері промислового забруднення

Мінприроди розробило та винесло на громадське обговорення Концепцію реалізації державної політики у сфері промислового забруднення.

“У першу чергу вона передбачає реформування видачі дозволів, які стосуються промислового забруднення, а також має сприяти поступовому зменшенню обсягів цих забруднень. Зокрема, йдеться про впровадження інтегрованого дозволу та найкращих доступних технології та методів управління (НДТМ) і графіку їх імплементації”, – йдеться у повідомленні Мінприроди.

Як повідомив заступник міністра екології Микола Кузьо, розробка Концепції є одним із важливих зобов’язань України  у рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС і зокрема, адаптації національного законодавства до норм європейського екологічного права, а саме Директиви 2010/75/ЄС про промислове забруднення.

«Це один із найскладніших напрямів виконання Угоди про асоціацію, але  в державах – членах ЄС він дав відчутний ефект для покращення довкілля та здоров’я людей. Впровадження Директиви про промислове забруднення вимагатиме  спільних консолідованих  зусиль бізнесу, держави, громадськості, але є вкрай необхідним для забезпечення права громадян на чисте довкілля і зменшення ризиків для їх здоров’я та життів, викликаних саме забрудненнями промислових підприємств», –  зазначив Кузьо.

Ухвалення Концепції стане першим кроком у поетапній зміні підходів саме до видачі дозволів великим підприємствам-забруднювачам.

Проект Концепції пропонує три варіанти посилення контролю з боку держави за обсягами промислового забруднення. Один із них  передбачає об’єднання всіх дозволів (на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, на спеціальне водокористування та на здійснення операцій у сфері управління відходами) в єдиний консолідуючий документ. Також передбачено створення інформаційної системи, де б кожен бажаючий міг довідатися про фактичні обсяги забруднення.

«До цього часу в Україні відсутня інформація про реальні обсяги цих забруднень. Звісно, у першу чергу, для цього має бути створена система моніторингу, звітності та контролю промислового забруднення на зразок діючих в країнах ЄС. Це теж передбачено Концепцією», – сказав Кузьо.

Водночас він зазначив, що всі ці моменти потребують детального обговорення з громадськістю та бізнесом, у тому в числі щодо стимулів для досягнення відповідних цілей.

Після громадського обговорення документ має пройти  процедуру погодження з іншими профільними відомствами, а потім його буде передано на розгляд Кабінету Міністрів України. У разі ухвалення Концепції вона має бути реалізована до 2028 року. 

Із текстом Концепції та супровідними матеріалами можна ознайомитися за посиланням.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir