Україна здійснила значний поступ із впровадження європейської екологічної політики – Єврокомісія

Європейська Комісія відзначила прогрес природоохоронних реформ у Звіті щодо виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Відповідно до звіту, в 2018 Україна виконала низку галузевих зобов’язань стосовно захисту довкілля та протидії зміні клімату.

Зокрема, в квітні 2018 року Кабінет Міністрів ухвалив Національну стратегію державної екологічної політики до 2030 року, яка очікує другого читання в українському Парламенті. 

У 2017 та 2018 Україною здійснені рішучі кроки у побудові системної екологічної політики, яка вбудовується в усі інші політики та процеси прийняття рішень. Мова йде про розробку та прийняття законів про оцінку впливу на довкілля та стратегічну екологічну оцінку. Єврокомісія відзначає прогрес у втіленні цих реформ у життя. 

“Україна здійснила перші кроки у розбудові економіки замкненого циклу- завдяки прийняттю Національної стратегії управління відходами та підготовки на її основі рамкового законопроекту про відходи” – зазначається у звіті.

Нагадаємо, минулого тижня Мінприроди опублікувало до громадського обговорення проект закону “Про управління відходами”.

Щодо кліматичної політики, підкреслюється значення формального направлення до UNFCCC24 української стратегії низьковуглецевого розвитку до 2050 року. Також ведуться роботи щодо ухвалення законодавства із створення системи моніторингу, звітності та верифікації парникових викидів. А у вересні 2018 у Парламенті було зареєстровано законопроект із контролю озоноруйнуючих речовин. 

Ми бачимо значний поступ у впровадженні європейських норм та стандартів в українській природоохоронній політиці. Нам би хотілося щоб деякі зміни відбувалися швидше, але не можемо просто “скопіювати” та “вставити” європейські закони. Ми маємо вивчати їхній успішний досвід і адаптувати їх до потреб та особливостей України. Окрім зазначеного прогресу у Звіті Єврокомісії, ми також маємо напрацювання за усіма напрямками екологічної політики, змінюється система державного моніторингу, відкриваються дані, і це все – основа системної політики, яка в повній мірі інтегрована у європейський контекст” –  зазначив заступник міністра екології та природних ресурсів з питань євроінтеграції Микола Кузьо.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir