Науковці з Берклі отримали дані для дослідження зелених зон України

Наукова команда Каліфорнійського університету в Берклі отримала дані щодо  зміни території міст та зелених зон України. Дані були надані в рамках співпраці із Міністерством екології та природних ресурсів України.

До дослідження залучені команда фахівців Каліфорнійського університету в Берклі, експерти Мінприроди, студенти українських університетів, молоді українські дослідники платформи “EnWirenment” та інші наукові об’єднання в Україні. Стратегічним партнером проекту в Україні є девелоперська компанія City One Development, яка надаватиме підтримку та технічні можливості для фактичного впровадження результатів роботи команди науковців.

Дані отримані в рамках спільного наукового проекту з дослідження динаміки та результатів зміни територій міст та зелених зон України. Проект стартував у грудні 2017 року. 

“Ми збираємося дослідити розвиток українських територій з часів незалежності, зміни територій міст, ландшафту та тих показників, що пов′язані  з цими змінами та впливають на усіх нас: підвищення температури, стан води, атмосфери та інших важливих для життя параметрів”, – прокоментував Владислав Ілюхін, координатор Дослідницького центру Enwirenment.

Це вперше коли територія України буде науково вивчена і буде показана чітка картина змін її екологічних параметрів і забудови міст, за допомогою карт, супутників і технічних можливостей університетів.

“Зміни міського ландшафту з урахуванням всіх наукових досліджень в результаті зможуть допомогти створити стійке та безпечне навколишнє середовище.  Раніше це було неможливо, тому що українська територія майже не була представлена у світовій науковій літературі. Але зараз ми зможемо отримати чітку картину екологічних та містобудівних трендів, залучити до діалогу  та заручитися увагою світової накової спільноти” – додає пан Ілюхін.

Перша частина переданих даних – це зміни розмірів зелених зон та українських міст (обласних центрів) і впливу цих факторів на навколишнє середовище. На цьому етапі українські дослідники опрацювали дані з 2000 року, але збір інформації за цими напрямками продовжується й з 1991 року.

Всі зібрані дані зараз обробляються науковцями та порівнюються із космічними та картографічними даними.

За словами Миколи Кузьо, замміністра екології і природних ресурсів з питань євроінтеграції, передача даних – лише перший етап співпраці, і надалі Мінприроди очікує розширення кількості дослідницьких проектів на основі відкритих даних про стан довкілля. Нагадаємо, в цьому році у відкритому доступі опубліковані дані про стан водних ресурсів України.

Наразі в українській команді задіяні 12 дослідників, студенти та наукові співробітники українських університетів. Наразі ведуться перемовини із кількома європейськими вишами, які планують долучитися до проекту. Усі бажаючі дослідники можуть долучитися до проекту, сконтактувавши із командою за телефоном +380958176242 або електронною поштою: team@enwirenment.com.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir