Екодень у Верховній Раді: що прийматимуть депутати?

16 жовтня на порядку денному народних депутатів низка екологічних законопроектів. Екопростір вболіває за схвалення більшості з них та коротко ознайомить із переліком природоохоронних законопроектів, зареєстрованих для першого та другого читання.

Чи не найбільш очікуваний закон – проект оновленої Стратегії екологічної політики до 2030 року (реєстраційний номер 8328). Ключовий стратегічний документ у природоохоронній сфері представлятиме міністр екології Остап Семерак та очільник профільного підкомітету ВРУ Іван Рибак.

Про що? «Від постсовка до Європи за 10 років» – під таким гаслом уряд схвалював документ у квітні цього року. Нова екостратегія базується на принципах ЄС та включає 30 чітких індикаторів з ефективності її реалізації.

Ще один проект закону – про створення території спеціального промислового використання (№8268). Йдеться, зокрема, про територію Чорнобильської зони відчуження, де для забезпечення міжнародних вимог з безпеки буде визначено зони безумовного відселення території спеціального промислового використання. Така територія є довічно непридатною для проживання та може використовуватися у сфері поводження з радіоактивними відходами.

Наступний законопроект (№7229) стосується встановлення додаткових гарантій збереження лісів. Документ пропонує закріпити за Кабінетом Міністрів прийняття рішення стосовно зміни цільового призначення ділянок, зайнятих лісами, з уточненнями випадків, коли обмеження зі зміни цільового призначення не будуть застосовуватися (наприклад, створення міських парків, розташування об’єктів природно-заповідного фонду).  

У другому читанні розглядатимуть:

  • проект закону (№6624) про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему;
  • проект закону (№6089) про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами.

Слідкуйте за оновленнями Екопростору, щоб залишатися в курсі найважливіших екологічних рішень.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir