В Україні аукціони для відновлювальної енергетики працюватимуть з 2020 року – Савчук

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук представив генеральному директору IRENA Аднану Аміну ключові здобутки України у розвитку «чистої» енергетики та плани поетапного переходу на систему аукціонів.

Як повідомила Екопростору прес-служба відомства, зустріч відбулася на «IRENA Innovation Week 2018» у Німеччині. 

Учасники зустрічі звернули увагу на важливі переваги аукціонів порівняно із іншими механізмами. Серед них – підвищення конкуренції між інвесторами, запровадження реальної ринково\ ціни на електроенергію з відновлювальних джерел, зменшення цінового навантажання на споживачів та створення більш прогнозованого та передбачуваного ринку. 

Як заявив Савчук, Україна швидко опрацювала досвід багатьох країн у цьому питанні та вже розробила відповідний законопроект.

Основна концепція передбачає:

·        впровадження аукціонів вже з 2020 р. для проектів СЕС > 10 МВт та ВЕС > 20 МВт;

·        проведення торгів щонайменше двічі на рік для кожного типу генерації;

Не пропустіть:  Комітети ВРУ опрацьовують законопроект про членство України в IRENA

·        20-річний термін продажу електроенергії за аукціонною ціною;

·        квоти, які виставляються на аукціон, мають забезпечити виконання  міжнародних зобов’язань, зокрема Угоди України з ЄС (Директиви ЄС), а також  стратегічних національних цілей  щодо збільшення частки «чистої» енергії.

«Заручившись підтримкою IRENA, Україна має якнайшвидше впроваджувати ефективні механізми виробництва енергії з відновлюваних джерел, за якими працюють провідні країни світу. Це буде ще одним сигналом для інвесторів, що ми керуємось світовими тенденціями для розвитку «чистої» енергетики на користь бізнесу та споживачам», – переконаний очільник Держенергоефективності.

Окрім цього, Савчук обговорив із Аміном концепцію створення в Україні IRENA-центру, що сприятиме налагодженню постійної тісної двосторонньої співпраці.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir