Мінекології пропонує відновити екологічні перевірки на підприємствах

Україні потрібно переглянути дію мораторію, який забороняє здійснювати перевірки бізнесу в частині дотримання природоохоронного законодавства.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, передає прес-служба Кабміну.

Протягом декількох останніх років в Україні діє мораторій на перевірки бізнесу, покликаний знизити адміністративний тиск на підприємців. Однак, за словами Семерака, в процесі лібералізації умов для ведення бізнесу виникають ситуації, коли недобросовісні суб’єкти господарювання прикриваються чинним законом, забуваючи про навколишнє середовище і загрози, як їх діяльність впливає на життя і здоров’я громадян.

«Я виступаю за те, щоб відновити право здійснювати перевірки, що стосуються довкілля. Зараз ми не маємо можливості їх належним чином », – зазначив міністр.

На сьогодні для того, щоб Державна екологічна інспекція перевірила будь-яке підприємство, потрібно отримати звернення від громадян, звернутися в Державну регуляторну службу. У свою чергу ГРС повідомляє підприємству про проведення такої перевірки.

«Ця процедура триває кілька тижнів. Якщо забруднювача попередити за два тижні, що до нього прийдуть на територію і перевірятимуть, то він встигне підготуватися і буде робити якісь заходи », – пояснив Семерак .

За його словами, такий стан справ не дозволяє державі повністю здійснювати екологічний нагляд і контролювати екологічну ситуацію на місцях.

Не пропустіть:  Урядовий комітет позитивно оцінив проект стратегії поводження з відходами - міністр екології

Семерак запевнив, що Мінекології надалі наполягатиме на відновленні контролюючих функцій Державної екологічної інспекції та розробило відповідну постанову, націлене на ослаблення чинного мораторію на здійснення перевірок в природоохоронній сфері.

Нагадаємо, з серпня 2014 року в Україні був введений мораторій на перевірки малого бізнесу. Щорічно парламент продовжує його дію. Закон «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» передбачає повну заборону всіх планових перевірок, в тому числі і в природоохоронній сфері.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir