В Україні з’явився перший екологічний бот SaveEcoBot

Міністерство екології та природних ресурсів України та група активістів Save Dnipro презентували першого в Україні бота, який надає екологічні дані про роботу підприємств.

В уряді повідомили, що SaveEcoBot створено для моніторингу інформації про довкілля, промислових забруднювачів, їх дозвільні документи та етапи проходження процедури ОВД (оцінки впливу на довкілля).

Наразі бот працює в Telegram, але найближчим часом буде доступний також у Facebook Messenger, Skype та Viber.

SaveEcoBot дозволяє в режимі реального часу отримувати інформацію про оновлення записів у Єдиному реєстрі ОВД, куди надходять дані від підприємств з усіх областей України про наміри здійснювати планову діяльність: будівництво, реконструкцію тощо.

Також бот моніторить оновлення даних про дозволи на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами підприємств-забруднювачів 1, 2 та 3 груп, спеціальні дозволи на користування надрами та водокористування, а також ліцензії на поводження з небезпечними відходами і дані щодо фірм із податковим боргом.

Користування ботом SaveEcoBot є безкоштовним. Інформація про всі зміни надходитиме користувачу в режимі онлайн.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зазначив, що раніше всі ці дані, окрім реєстру ОВД, були закриті, та й останній запрацював лиш півроку тому. Тож у громадськості не було можливості дізнатися цю інформацію.

Пан Семерак також нагадав, що право громадян на отримання екологічної інформації закріплене Конституцією України та іншими актами екологічного законодавства. Він назвав відкриття даних одним з поточних пріоритетів відомства.

«Мінприроди зацікавлене, щоб якомога більше українців мало безперешкодний доступ до всіх даних, які необхідні для систематизації та реформування сфери довкілля. Я ціную усі дії та зусилля екологічних активістів, які допомагають нам розбудовувати прозору й дієву систему державного контролю за безпекою використання наших природних ресурсів. Ми вдячні за ті меседжі та ініціативи, які ми отримуємо від наших громад, як у випадку із ініціативною групою Save Dnipro», — зазначив міністр.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir