Верховна Рада передала повноваження з охорони природи місцевій владі

Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає передачу повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища від територіальних органів Мінекології, які припинили свою діяльність, обласним державним адміністраціям.

За ухвалення закону №4551 про внесення змін до закону “Про природно-заповідний фонд України” (щодо повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища) у другому читанні та в цілому проголосували 227 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зазначив, що ухвалення цього законопроекту є вкрай важливим, оскільки територіальні управління Мінекології були ліквідовані, а їхні функції не були передані місцевій владі.

“Неголосування за цей закон унеможливлює ефективну роботу з розширення об’єктів і територій природоохоронного фонду. У 2012 році, коли відбулася адміністративна реформа, частина функцій територіальних органів Мінекології зависла в повітрі, вони не були передані органам місцевого самоврядування під час децентралізації і не залишилися в міністерстві. Йдеться про те, що декілька років ці функції не виконуються”, – зазначив Семерак.

 

За його словами, нинішній стан унеможливлює реалізацію державної політики у сфері заповідної справи, зокрема ускладнено вирішення питання використання природних ресурсів природно-заповідного фонду, що негативно впливає на місцеву економіку та бізнес, сприяє зростанню соціальної напруги серед місцевого населення. Крім того, практично призупинилася робота зі створення об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, яка до адміністративної реформи здійснювалася територіальними підрозділами Мінприроди.

Міністр навів приклад Одеської та Херсонської областей де виникли проблеми з видачею дозволів на водні біоресурси в межах території та об’єктів природно-заповідного фонду, які містять акваторії, де традиційно здійснюється рибний промисел.

“З ухваленням законопроекту ми матимемо конкретних відповідальних за об’єкти ПЗФ на місцях. Законопроект врегулює питання передачі повноважень від територіальних органів центрального органу виконавчої влади в галузі охорони навколишнього природного середовища, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям”, – сказав Міністр.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir