Зона відчуження відкрита для спорудження сонячних станцій – Семерак

Зона відчуження повинна і може бути використана у промислових цілях, особливо для розвитку відновлювальних джерел енергії.

Про це сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час презентації результатів дослідження доцільності будівництва сонячної електростанції загальною потужністю 1,2 ГВт у Чорнобильській зоні відчуження.

“Відновлювальна енергетика на території Чорнобильської зони – це хороший розвиток для території, яка завжди була бюджетною дірою. Її утримання обходиться щороку Україні у мільйони гривень. Зона повинна і може бути використана у промислових цілях. Тому ми вирішили вивчити можливості економічного потенціалу зони відчуження”, – сказав Семерак.

Згідно з результатами дослідження створення станції є можливим і має низку переваг. У дослідженні враховано особливості території, рівень радіоактивного забруднення території, на якій заплановано розміщення об’єктів сонячної енергетики, правила радіаційної безпеки під час проведення робіт, а також ряд інших важливих показників.

“Це місце добре підходить для побудови парку сонячної енергетики. Тут збереглася необхідна транспортна та енергетична інфраструктура. Тут є величезна територія, а найголовніше, що обслуговування такого парку не потребує залучення великої кількості людей. Тому цей проект у зоні відчуження може стати гарним ліфтом для нових екологічних технологій в Україні та символом змін, історією успіху України. Зона відчуження відкрита для спорудження сонячних станцій”, – пояснив міністр.

“Зважаючи на зацікавленість інвесторів, ми вирішили залучити до аналізу та розробки техніко-економічного обґрунтування проекту міжнародних експертів у сфері альтернативної енергетики. У червні 2017 року французький уряд прийняв рішення фінансово підтримати реалізацію ТЕО для будівництва сонячного парку у зоні відчуження”, – розповів Остап Семерак.

Цей проект отримав підтримку на найвищому державному рівні. У червні 2017 року під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком Президент Французької Республіки Еманнуель Макрон висловив зацікавленість Франції взяти участі у вказаному проекті.

“Ці землі непридатні для більшості видів господарської діяльності, але спорудження на цій території об‘єктів альтернативної енергетики дозволить відновити економіку регіону з мінімальним екологічним ризиком. І тепер, завдяки ТЕО французької компанії, ми можемо сказати, що будівництво сонячної електростанції у зоні відчуження є можливим і цей проект стане важливим кроком до перетворення забруднених територій на справжню територію змін», – повідомив голова ДАЗВ Віталій Петрук.

 

Як зазначила Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, реалізація цього проекту сприятиме зміцненню енергетичної незалежності України, що позитивно вплине на стан економіки країни. Саме тому, у рамках стратегічного партнерства Урядів України та Франції було прийнято рішення про фінансування зазначеного ТЕО. Французькими спеціалістами було проведено унікальну, комплексну та складну роботу, результати якої сьогодні були презентовані світу.

Нагадаємо, раніше міністр екології Остап Семерак анонсував зацікавленість французької компанії у будівництві сонячної електростанції на території зони відчуження.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir