Мінекології хоче збільшити штрафи за збитки, завдані довкіллю

Міністерство екології та природних ресурсів підготувало законопроект, який може суттєво посилити покарання за екологічні правопорушення. 

Про це заявив міністр екології Остап Семерак.

Свої пропозиції Мінекології виклало у законопроекті №8026 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо запровадження європейського досвіду про здійснення державного природоохоронного контролю)”. Суттєве збільшення штрафів планується передусім за порушення норм щодо атмосферного повітря, водних і земельних ресурсів. Законопроект подали на розгляд парламенту.

“Кодекс України про адміністративні правопорушення в галузі охорони довкілля не змінювався з 1997 року. Як показує досвід, ніщо так швидко не приводить людину до тями, як покарання гривнею, або куди гірше — засудження до обмеження волі, — пояснював міністр екології Остап Семерак.

Не пропустіть:  Семерак розповів про ефективність Екомапи

Міністр не вірить, що можна словами достукатися до совісті браконьєрів чи тих, хто свідомо нехтує питаннями довкілля у повсякденному житті.

Крім збільшення штрафів, міністерство пропонує розширити повноваження громадських інспекторів з охорони довкілля. Хочуть, щоб вони могли складати протоколи щодо жорстокого поводження з тваринами, порушення вимог з охорони червонокнижних тварин і рослин, знищення або пошкодження зелених насаджень тощо. На думку експертів, це хороший крок, однак збільшення штрафів не гарантує зменшення порушень.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir