Декларація Саміту Східного партнерства: Вплив на клімат – серед найбільших викликів сучасності

Негативний вплив зміни клімату є одним з найбільших викликів нашого часу, які потребують консолідованих зусиль усіх зацікавлених сторін. 

Про це йдеться у Спільній декларації Саміту Східного партнерства, ухваленої головами держав і урядів Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузі, Молдови та України, главами держав і урядів країн Європейського Союзу, які зустрілися сьогодні, 24 листопада, у Брюсселі.

Пріоритети боротьби зі змінами клімату, захистом довкілля та досягнення цілей сталого розвитку – одні із ключових пунктів Декларації.

Зокрема, країни Східного партнерства наголосили на підтримці досягнення основних глобальних політичних цілей, визначених Порядком денним ООН щодо сталого розвитку до 2030 року, спрямованим на становлення процвітаючих і відповідальних суспільств з належним державним управлінням, та Паризькою угодою про зміну клімату.

Крім цього, належну увагу приділено енергетичній та екологічній безпеці, відновлювальним джерелам енергії та енергоефективності.

“Учасники Саміту визнають важливість безпечної, стійкої, надійної та доступної енергії для всіх і відзначають важливість безпеки поставок та диверсифікації джерел енергії, постачальників і шляхів постачання, а також наголошують на потребі діяти з цією метою у дусі солідарності та із залученням усіх зацікавлених сторін”, – сказано у документі.

У цьому відношенні Східне партнерстві вітає активну співпрацю країн-партнерів щодо створення Європейського енергетичного союзу.

Учасники твердо налаштовані підтримувати енергетичну безпеку шляхом обʼєднання енергетичних систем і сталого використання джерел енергії, у тому числі посилення енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії, зменшення залежності та підтримки стійкості. Учасники також наголошують на необхідності належного дотримання найвищих міжнародних стандартів ядерної безпеки та захисту довкілля“, – задекларували країни.

Важливим питанням у Декларації стоїть перехід країн до зеленіших, ефективніших та сталих економік й активізації зусиль щодо адаптації до зміни клімату і помʼякшення відповідних наслідків, а також вирішення викликів, повʼязаних з довкіллям.

Не пропустіть:  Нова кліматична кампанія закликає міста до дій

У тексті документу зазначено, що ключове значення зберігає вчасне впровадження багатосторонніх договорів і всеосяжних реформ у цих сферах.

Серед 20 практичних результатів, які мають бути досягнуті країнами Східного партнерства до 2020 року – зроблення вирішальних кроків для забезпечення стійких до зміни клімату низьковуглецевих шляхів економічного росту, покращення енергоефективності й використання відновлюваних джерел енергії, а також зменшення викидів парникових газів відповідно до Паризької угоди про зміну клімату.

Ці кроки також передбачатимуть впровадження Планів дій з питань сталої енергетики та зміни клімату за допомогою програми Угоди мерів, спрямованої на підтримку МСП для сталої ефективності, забезпечення взаємодоповнення між “EU4Business”, “EU4Energy” і “EU4Innovation”, вивільнення фінансів для зелених інвестицій, підтримки підготовки національних стратегій зниження парникових газів, а також запровадження механізмів моніторингу, звітування й перевірки національних обсягів емісій і здійснення подальших зусиль у розвитку національної політики адаптації.

Окремо виділено й екологічні результати до 2020 року:

Захист довкілля, помʼякшення й адаптація до зміни клімату будуть посилені шляхом покращення управління водними ресурсами та транскордонної співпраці, внесення цілей, повʼязаних з довкіллям і кліматом, до галузевих політик, розвиток якісного управління у сфері охорони навколишнього середовища і покращення обізнаності з екологічними проблемами. Буде забезпечено перехід до зеленішої та більш циркулярної економіки“, – йдеться у Декларації.

Головні напрямки діяльності у цій сфері передбачатимуть розробку планів управління річковими басейнами, визначення екологічних ризиків для Чорного моря, розробку законодавства для стратегічної оцінки навколишнього середовища й оцінки впливу на довкілля, покращення доступу до даних про навколишнє середовище і підтримку сталого використання живих ресурсів моря.

Екопростір

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir