Кабмін зобов’язали вжити заходів щодо захисту лісів і заповідної справи

Президент  Петро Порошенко доручив уряду розробити заходи щодо забезпечення сталого природокористування, зокрема охорони, захисту, використання та відтворення лісів, а також збереження екосистем і розвитку заповідної справи. 

Про це йдеться у відповідному указі глави держави, пише його прес-служба.

Кабмін зобов’язали розробити і внести на розгляд Верховної Ради ряд законопроектів щодо вдосконалення системи фінансування та розвитку лісового і водного господарств шляхом створення профільних держфондів.

Крім того, міністри повинні розробити законопроект для модернізації системи контролю за станом навколишнього середовища, який посилить відповідальність за порушення екозаконодательства. Також новий закон повинен розширювати повноваження громадських інспекторів з охорони навколишнього середовища.

Кабмін зобов’язали вжити комплексних заходів з розвитку лісового господарства. В рамках цих зусиль буде розроблена і затверджена програма “Ліси України – 2030”: проведена інвентаризація лесфонда і активізована робота по відтворенню лісів, в тому числі щодо збільшення їх площі, лісонасадження непридатних для хозіспользованія угідь, прибережних смуг водойм.

Крім цього, до червня 2018 року треба напрацювати законопроект щодо розвитку природно-заповідної справи та збереження особливо цінних природних територій. У вересні 2018 го мають намір затвердити план заходів з розвитку заповідної справи з урахуванням міжнародних зобов’язань України.

Не пропустіть:  Лідери екологічних НУО закликають Порошенка підписати закон про оцінку впливу на довкілля

Повинно бути забезпечено впровадження єдиної системи електронного обліку деревини, в тому числі підтвердження її походження – з урахуванням євронорм і стандартів. У тексті указу йдеться також про створення “належної конкуренції суб’єктів господарювання в процесі проведення аукціонів з продажу необробленої деревини” і забезпеченні прозорості у видачі ліцензій на користування лісових ресурсів.

Кабміну запропоновано розглянути питання про розширення переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами природно-заповідного фонду, а також залучення коштів міжнародної технічної допомоги та приватних партнерів.

Указом також передбачається забезпечення розробки регіональних програм з розчищення та регулювання русел річок (насамперед Карпатського регіону).

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir