Уряд схвалив план скорочення викидів тепловою генерацією

Кабінет міністрів України схвалив Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок, який передбачає суттєве, однак поступове скорочення викидів від теплової генерації. 

Національний план – це крок на шляху до реалізації намірів України суттєво, крок за кроком, скоротити викиди від теплової генерації. Дія Плану поширюється на великі спалювальні установки, оператори яких добровільно прийняли рішення взяти участь у цьому механізмі відступу від негайного виконання вимог Директиви 2010/75/ЄС“, – зазначила заступниця міністра енергетики Наталія Бойко. 

Впровадження Національного плану передбачено Енергетичною стратегією України на період до 2035 року та нещодавно схваленим Урядом Планом заходів з  імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Національний план погоджено Секретаріатом Енергетичного Співтовариства на відповідність необхідним вимогам до нього.

Розроблення механізму впровадження Національного плану здійснюється за підтримки експертів проекту технічної допомоги ЄС “Допомога Україні у процесі впровадження реформ у секторі енергетики відповідно до міжнародних зобов’язань країни”.

Сьогодні ж, за збігом обставин, голова Секретаріату Енергетичного Співтовариства наголосив на необхідності негайного ухвалення урядом даного документу.

В переважного власника українських ТЕС, діяльність яких підпадає під дію Директиви 2010/75/ЄС, – компанії ДТЕК – є сумніви у фінансовій спроможності реалізувати положення Нацлпану. ДТЕК оцінив встановлення на своїх генераціях ТЕС і ТЕЦ пилоочисного обладнання в не менше 3 млрд євро, а разом з додатковим будівництвом нових потужностей на заміну тим, які мають бути виведені з експлуатації чере невідповідність екологічним вимогам – у понад 20 млрд євро.

Не пропустіть:  Топ-10 вигодоотримувачів від "зеленого" тарифу

“Де взяти такі гроші на ці соціально необхідні проекти? Завдання ускладнюється низкою досі невирішених питань. Серед них: відсутність визначеності щодо розміщення або утилізації відходів сірко- і азотоочисток, відсутність вільних площ для розміщення великогабаритного обладнання на території ТЕС, моральна і фізична застарілість здебільшого станцій, що будувалися в 1950-60-і роки, відсутність досвіду проектування подібних установок в комерційному масштабі на території України”, – зазначає керівниця департаменту з екологічної безпеки ДТЕК Енерго Ірина Вербицька.

Довідка

Відповідно до проекту Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок, до 2028 року мають у 40 разів скоротитися викиди пилу, у 20 разів – викиди оксидів сірки, а до 2033 року у 4 рази мають зменшитися викиди оксидів азоту.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir