В Україні за 3 роки в теплові потужності на відновлювальній енергетиці інвестовано 400 млн євро, – Сергій Савчук

За статистичними даними, за останні 3 роки в країні введено майже 1,7 ГВт потужностей, що генерують тепло “не з газу”. За оцінками експертів, для цього залучено майже 400 млн євро інвестицій.

На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук у ході конференції “Енергія з біомаси”, організованій Біоенергетичною асоціацією України.

“Фактично, ці 400 млн євро інвестицій вкладено в енергонезалежність країни, створення ринку місцевих видів палива, активізацію малого та середнього бізнесу, підвищення зайнятості населення, сталий розвиток регіонів”, – прокоментував Савчук.

Законодавчою перемогою цього року став прийнятий стимулюючий тариф для виробників тепла “не з газу”. Тепер він становить 90% від “газового” тарифу. Також чимало позитивних реформ в “чистій” електрогенерації.

Тим часом, Держенергоефективності не зупиняється на досягнутому. Агентство разом з проектом USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” та Біоенергетичною асоціацією України розробляє стратегію розвитку ринку твердого біопалива в Україні за зразком передових країн Європи та світу.

Серед нових законодавчих ініціатив – законопроект щодо розвитку виробництва та використання на транспорті рідкого біопалива. Документ передбачає встановлення обов’язкових квот щодо вмісту біокомпонентів в обсязі реалізованого моторного палива. Вже найближчим часом очікується реєстрація зазначеного законопроекту у Парламенті.

Не пропустіть:  Близько 30 тис. родин в Україні перейшли на сонячні електростанції

У тому, що країна тримає чіткий курс на енергонезалежність, запевнив в.о. голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, народний депутат України Олександр Домбровський. Домбровський також підкреслив важливість врахування світових тенденцій. Так, обсяг виробництва тепла з біомаси в енергетичному секторі деяких країн світу складає більше половини. Це Швеція, Данія, Литва. Україна теж має створити такі законодавчі інструменти, щоб бути в тренді та використовувати значний ресурсний потенціал країни.

Значний розвиток біоенергетики також передбачено новою Енергетичною стратегією України до 2035 року.

“До 2035 року частка енергії з біомаси, біопалив та відходів має зрости у 5 разів порівняно з 2015 роком: з 2,1 млн т н.е. до 11 млн т н.е.”, – підкреслив Георгій Гелетуха та додав, що для досягнення мети передбачається не акцентувати увагу на деревній біомасі, а в рази збільшити використання відходів сільського господарства.

Крім цього, Гелетуха повідомив, що виробництво тепла з відновлюваних джерел у 2035 році може становити щонайменше 40%. Ціль амбітна, але з огляду на досвід країн ЄС цілком досяжна.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir