Прогрес у виконанні екологічних вимог Угоди про асоціацію з ЄС – незначний – експерти

Прогрес у виконанні екологічних вимог Угоди про асоціацію з ЄС наразі незначний. Такою є підсумкова оцінка комплексного аналітичного звіту про виконання Угоди про асоціацію з ЄС у частині «екологія».  Основні виклики в її імплементації – низька пріоритетність  питання довкілля в порядку денному Уряду та Парламенту, відсутність стратегічного планування у сфері охорони довкілля, інституційні виклики та труднощі наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Зоряна Міщук, Наталія Андрусевич та Остап Семерак. Фото – УКМЦ

Про це розповіла Зоряна Міщук, голова української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Оновлення стратегії екологічної політики – одне з ключових вимагань Угоди про асоціацію з ЄС у сфері охороні довкілля, зазначила Наталія Андрусевич, координатор робочої групи «Енергетика, транспорт, довкілля та зміна клімату» української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

«Не тільки ми, а і наші європейські партнери звертали увагу на те, що така стратегія повинна мати цільові показники. Стратегія, яка раніше була чинною, містила тільки один цільовий показник», – розповіла вона.

Наталія Андрусевич зазначила, що усі реформи, які проводяться з метою імплементації екологічної складової Угоди про асоціацію, мають регіональний контекст.

«На місцевому рівні дуже малий рівень поінформованості і громадян і влади про ці процеси  – вони не до кінця розуміють, як їх втілювати, і не мають механізмів зв’язку між центральним урядом і владою на місцях», – підкреслила вона.

Наразі імплементація Глави 6 «Навколишнє середовище» зосереджена головним чином на наближенні законодавства України до законодавства ЄС у сфері довкілля.  Найбільше досягнення на даний момент – розробка та затвердження планів імплементації кожної директиви та регламенту, розповіла Зоряна Міщук.

Коментарі facebook

коментар

Не пропустіть:  Семерак назвав основні проблеми екологічної політики України

Post Author: ecoprostir