На Франківщині запрацює науково-освітній центр з екомоніторингу транскордонних впливів

На території Карпатського національного природного парку буде створено науково-освітній центр, який працюватиме на базі нині відновлюваної астрономічно-метеорологічної обсерваторії.

Його мета – здійснення комплексної оцінки екологічної ситуації у Центральній та Східній Європі і попередження загроз виникнення екологічних катастроф, передає прес-служба Івано-Франківської ОДА

Про це заявив під час наради заступник міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко. Мова також йшла про перспективи розширення територій природних парків у рамках проекту збереження Карпатських пралісів. Велика увага була приділена питанню отримання установами природно-заповідного фонду речових прав на землю.

“В Європі давно природоохоронні території займають велику частину. Україна ж нині лише продовжує формувати свій природно-заповідний фонд, тому актуальним залишається питання розширення територій, вивчення території, яка має екологічну, рекреаційну, цінність і головне – важливим елементом для підтримки екологічної рівноваги Центральної та Східної Європи”, – зазначив Полуйко.

Заступник міністра нагадав, що відповідно до Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року природоохоронні території на Івано-Франківщині мають бути збільшені до 403,9 тисяч гектарів.

Також Полуйко разом із директором департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди Віктором Клідом відвідали Карпатський національний природний парк, де ознайомилися з ходом робіт щодо відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії.

Обсерваторія, розташована на горі Піп Іван, є найвищою спорудою в Україні. Це унікальна в Європі територія для вивчення та охорони природи, в якій зосереджені важливі і маловивчені з ландшафтно-екологічної, ботанічної та зоогеографічної точок зору екосистеми Карпат.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir