ЄС запропонував Україні 100 млн євро для наповнення Фонду енергоефективності

Очільники ЄС — Йоганнес Ган, європейський комісар з політики сусідства та розширення, Пітер Вагнер, керівник групи підтримки України в Єврокомісії, Жан-Клод Юнкер, голова Єврокомісії, Дональд Туск, голова Євроради запропонували Україні 100 млн євро для наповнення Фонду енергоефективності.

Про це повідоив віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко в інтерв’ю для УНН, повідомляє прес-служба Зубка.

“Спочатку вони сприяли нам інституціонально, а тепер готові профінансувати Фонд з метою компенсації громадянам витрат на енергоефективність. Перша частина коштів, які надійдуть у Фонд енергоефективності – це 50 млн євро. Наприкінці цього року у ЄС мають прийняти відповідне рішення. А вже на початку наступного року кошти мають надійти. Також ЄС готовий створити в Україні мережу із 25 регіональних центрів з енергоефективності для безкоштовних консультацій громадян”, — зазначив урядовець.

За його словами, держава також фінансує Фонд із бюджету, тож прагне, аби кошти з донорського фонду ішли безпосередньо на рахунок громадянина.

“Нам потрібно підготувати ще близько 40 різних нормативних актів. Створити бази будинків, аудиторів, сертифікатів, методику моніторингу. Наступний рік стане вирішальним. Ми підготували все для того, щоб створити наглядову раду і реєструвати Фонд. Важливо, щоб наглядова рада запрацювала ефективно, щоб там не було політичних ризиків. Важливе питання – конкурсний відбір співробітників Фонду. Хотілося б, аби Фонд очолив фахівець із належним міжнародним досвідом”, — говорить він.

Зубко оцінює потреби України в інвестиціях у реновацію і модернізацію будівель у 30 млрд євро на наступні 10 років.

Не пропустіть:  Кабмін розглядає декілька проектів з вирішення проблеми водопостачання Донбасу

За його словами, питання із Фондом у тому, що необхідно знайти кошти на фінансування його програм.

“Коли бачимо 80 млрд грн у бюджеті на субсидії і 800 млн грн на “теплі кредити”, то розуміємо, що бюджетні пріоритети країни вимагають корекції. Краще один раз інвестувати в те, де можна заощаджувати багато років поспіль. Важливо надавати технічну фінансову допомогу саме власникам. Не просто квартирі, а будинку, який об’єднався і наголосив, що йде на модернізацію”, — зауважив він.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir