Чого очікувати Україні від Наради сторін Оргуської конвенції у вересні? – погляд експертів

11-15 вересня 2017 року у місті Будва (Чорногорія) відбудеться шоста сесія Наради сторін Оргуської конвенції про доступ до інформації, участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля, а також третя сесія Наради сторін Протоколу про реєстри викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ). Україна також бере учать у Нараді, й вперше за тривалий час проти української сторони не розглядатимуться справи щодо порушень вимог Конвенції. 

Про те, яких рішень слід очікувати від прийдешнього засідання сторін Оргуської конвенції поділилися в Ресурсно-аналітичному центрі “Суспільство і довкілля”.

“Ключовим питанням порядку денного для багатьох держав буде (не-)дотримання ними своїх зобов’язань. Навколо цих питань зосереджена наразі найбільша інтрига”, – зазначають експерти.

Згідно повідомлення, українська делегація після 13 років у статусі порушника вимог Конвенції не має за що переживати. “Несподівано, але Нарада сторін не буде розглядати питання України взагалі, оскільки Комітет з питань дотримання дійшов висновку, що Україна вже повністю дотримується своїх зобов’язань, прийнявши Закон «Про оцінку впливу на довкілля». Хоч закон ще й не діє, цього виявилось достатньо для такого висновку Комітету з питань дотримання”, – йдеться у тексті.

“Нагадаємо, під нагляд конвенції Україна потрапила у 2004 році у зв’язку з розглядом справи щодо будівництва каналу Дунай-Чорне море. Найбільше здивування викликає те, що усі ці роки ключовими питаннями були невідповідна практика (реальність) та законодавство в Україні щодо участі громадськості, що й відображено в усіх попередніх рішеннях Наради Сторін Оргуської конвенції. Яким чином прийняття одного закону виявилось достатнім, залишається загадкою. У підсумку, Україну планують зняти «з контролю» з боку конвенції”, – додали в організації.

У РАЦ “Суспільство і довкілля” очікують драматичного розгляду проекту рішення щодо дотримання конвенції Європейським Союзом: ” В останні кілька місяців у ЄС йшов складний процес погодження позиції щодо справи С/32. Нещодавно винесене рішення Комітету з питань дотримання свідчить про порушення права на доступ до правосуддя через практично відсутню можливість громадян звертатись до Суду ЄС з екологічних питань. Таке рішення викликало бурхливу реакцію з боку Європейської Комісії, яка запропонувала державам-членам відхилити проект рішення з цього питання. На останній Раді ЄС пропозиція ЄК була одноголосно відхилена, проте прийняте Радою рішення щодо позиції ЄС на переговорах у Будві є проблематичним”.

Не пропустіть:  Екологи не помітили турборежиму в реалізації екологічних пріоритетів урядом Гончарука

На думку експертів, головною проблемою стала “очевидна політика подвійних стандартів з боку ЄС”. “ЄС, по суті не бажаючи виправляти помилку, пропонує Нараді сторін не «затвердити» висновки Комітету, а «взяти до уваги». Більше того, рекомендації Наради сторін ЄС мав би лише «розглянути», а не виконувати. Це геть не відповідає попередній практиці і прецедентів такому немає. Рішення Ради ЄС залишило дуже вузький простір для переговорів. Делегація держав-членів ЄС не має достатньо голосів, щоб ухвалити на Нараді сторін рішення, яке б відповідало тексту, затвердженому для них Радою ЄС як директиви для переговорів. Водночас, делегація ЄС має достатньо голосів, щоб заблокувати будь-яке рішення, з яким він не погоджується”, – додають вони.

Фахівці додають, що блокування рішення щодо ЄС може стати політично складним. – “Це викличе бурхливу реакцію громадськості та ЗМІ в ЄС. Тож ЄС буде намагатись схилити на свій бік інші країни (ЄС потрібно принаймні 7 додаткових голосів на Нараді сторін для прийняття вигідного йому рішення)”.

“Таким чином, українська делегація під час Наради сторін матиме лише один великий клопіт: підтримати ЄС і погодитись з таким підходом подвійних стандартів, чи утриматись від підтримки, наполягаючи на тому, що «закон один для всіх»”, – резюмували у РАЦ “Суспільство і довкілля”.

 

 

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir