2 серпня людство вичерпає річні запаси ресурсів, – науковці

Екологи розрахували щорічну межу допустимого використання ресурсів планети і зробили висновок, що річні запаси Землі вичерпалися і з 2 серпня люди будуть жити на Землі “в борг”.

Методика, яку застосовують науковці з Global Footprint Network, дозволяє точно розрахувати день у році, з якого Земля вже не в змозі відновити спожиті людиною ресурси – і коли люди починають руйнувати своє середовище проживання. Про це пише Deutche Welle.

У 2017 році така “точка неповернення” припадає на 2 серпня. Таким чином, у поточному році люди використають всі поновлювані за рік ресурси Землі на 6 днів раніше, ніж в 2016.

Ще більш чітко негативна тенденція помітна в порівнянні з 80-ми роками ХХ століття. Якщо в 1987 році “межа відновлюваності” припала на 19 грудня, то пізніше вона послідовно і страхітливо рухалася від кінця року до його середини. Так, у 2011 році людство поглинуло всі поновлювані ресурси до 27 вересня.

“Зараз люди споживають в 1.7 разів більше, ніж може забезпечити Земля. Тобто, нам потрібна не одна, а 1.7 планети для підтримки нашої життєдіяльності”, – сказано у повідомленні WWF в Україні.

2 серпня цілий ряд екологічних організацій в Німеччині має намір провести спільну акцію перед Бранденбурзькими воротами у Берліні. Мета акції – нагадати, що людство споживає більше деревини, рослин, продуктів харчування, риби і всього іншого, ніж водойми, ліси і поля в змозі створити і відновити самостійно.

“Планета – це не інтернет-магазин з нескінченними запасами товарів. Супермаркет під назвою Земля спорожнів, – попереджає Крістоф Реттгерс з молодіжного об’єднання екологів. – Все, що ми споживемо в цьому році після 2 серпня, вкрадено у майбутніх поколінь. Завдання політиків – не допустити цього”.

Причому з ростом населення планети зростає і споживання вуглеводнів, продуктів харчування, води. Як математично підрахували вчені, для задоволення запитів сьогоднішнього людства потрібно 1,7 планет Земля.

“Якщо ми не зупинимося, то до 2030 року знадобляться вже дві планети, до 2050 року – цілих три”, – б’є на сполох Юрген Кірш з німецького відділення Greenpeace.

Згідно з підрахунками вчених, понад 80 відсотків населення планети проживає в країнах з неблагополучною екологічною обстановкою.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir