У світі вбито рекордну кількість активістів, які захищають довкілля – Global Witness

У 2016 році загинуло рекордне число активістів – 200 осіб, під час протестів проти гірничодобувного, лісозаготівельного та агробізнесу, повідомляє Global Witness.

Громадська організація, яка займається викриттям корупції та зловживання екологічними об’єктами, відстежила кількість вбитих людей, які захищали свою землю від руйнівної діяльності. Дані засвідчили рекордну кількість смертельних випадків, – інформує видання The Independent.

Global Witness, який раніше назвав 2015 рік «найважчим роком» через 185 вбитих активістів у 16 країнах, що на 59% більше, ніж у 2014 році, і є найвищим показником з 2002 року, відколи організація почала збирати дані.

У своєму останньому звіті організація «Захисники Землі» виявила, що у минулому році у 24 країнах гинуло по чотири особи щотижня під час кампанії з захисту довкілля.

Бразилія є найбільш небезпечним місцем для активістів, там зареєстровано 49 вбивств. За нею слідує Колумбія, де кількість жертв досягає 37 осіб, та Філіппіни – з 28 загиблими.

Згідно зі звітом, в Індії було 16 вбивств, у Гондурасі – 14, а Нікарагуа – 11.

У Демократичній Республіці Конго загинуло 10 осіб, які захищали національні парки.

Майже 40% тих, хто загинув, були корінними жителями, а 60% убитих – з Латинської Америки.

Наприклад, в Колумбії добувна промисловість підтримується урядом і фінансується міжнародними банками розвитку, але стикається з сильною опозицією з боку корінних мешканців.

У звіті організація застерігає, що уряди та бізнес у всьому світі «не виконують свого обов’язку з захисту активістів, які піддаються ризику».

Global Witness також стверджує, що поліцейські та військові також беруть участь у вбивствах.

У звіті встановлено, що боротьба між урядами, компаніями та місцевими громадами над використанням землі та природних ресурсів лежить в основі більшості вбивств. У деяких випадках організація змогла визначити конкретні сфери діяльності, проти яких виступали активісти.

В цілому, активісти протистояли гірничодобувній і нафтовій промисловості (33 випадки), лісозаготівельним та агропромисловим підприємствам (23 випадки). Браконьєрство стало причиною вбивств у 18 випадках.

У звіті зазначається, що, окрім вбивств, екологічні активісти стикаються з іншими загрозами, включаючи арешти, сексуальні напади, незаконне переслідування та агресивні правові дії, проте вони не отримують практично жодного захисту від влади.

50-сторінковий звіт містить свідчення активістів, котрі зіткнулися з залякуванням та насильством через протести проти екологічне розкрадання своєї батьківщини.

У минулому році правозахисник корінних народів Берта Касерес була вбита своєму будинку в Гондурасі через опозицію до проекту з будівництва гідроелектростанції.

Гондураська активістка Ана Міріам Ромеро повідомила Global Witness, що вона майже втратила свою дитину, коли поліція побила її вагітною за протести проти діяльності гідроенергетичної компанії на її землі.

У 2015 році Global Witness назвав Гондурас найнебезпечнішою країною для екологічних активістів.

У звіті зазначено, що право на здорове довкілля та право на участь у громадському житті та протести є міжнародно визнаними правами людини, тобто уряди повинні захищати їх згідно з Декларацією ООН про захист прав людини.

У звіті організація настійно закликає уряди зробити 2017 рік «поворотним роком» та надати громадам гарантії щодо можливості вільного та обґрунтованого вибору щодо використання їх землі та ресурсів.

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir