ТОП-6 змін «органічного» законопроекту № 5448

У четвер парламент планує розглянути законопроект«Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»

В Міністерстві аграрної політики та продовольства закликають прийняти законопроект, інакше у виробників органіки виникнуть проблеми.

Основні зміни та виклики, які призведе за собою прийняття законопроекту читайте на Екопросторі за матеріалом AgroPolit.

Виробництво органічної продукції — один із найбільш динамічних секторів в українському АПК. За даними Мінагрополітики, за останні 5 років виробництво органіки зросло на 90%, площі органічних с/г угідь збільшилися із 260 тис. га до 421,5 тис. га і складають 1% від загальної площі с/г земель України. За останні 10 років створено понад 200 нових сертифікованих органічних господарств. Уже зареєстровано понад 420 виробників органічної продукції. Однак ринок і далі працює у не визначених до кінця законодавчих рамках. Попри те, що у 2013 році Рада прийняла закон про органічне виробництво, він не вирішив основних питань органічного виробництва. Рік тому міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий запропонував нову модель органічного ринку в законопроекті №5448, яка базується на європейських правилах.

ЗБЛИЖЕННЯ З ЄВРОСТАНДАРТАМИ

У першу чергу в законі враховані повною мірою директиви й регламенти ЄС, що дозволить адаптувати українське законодавство до європейського. Це означає, що українська органічна продукція буде вироблятися відповідно до міжнародних вимог і стандартів. Завдяки цьому споживачі отримуватимуть дійсно якісний перевірений продукт.

«Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати європейські регламенти під час підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Закон №5448 адаптує внутрішню систему контролю якості органічної продукції та узгоджує українське законодавство з європейським. У результаті, повністю зникають експортні технічні бар’єри для наших виробників», — прокоментувала заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова.

НОВІ РИНКИ

Спроститься і вихід на нові експортні ринки. Відомо, що іноземні партнери з недовірою ставляться до вітчизняного виробника, адже в Україні наразі немає навіть законодавчої бази для органічного сектору. Це підтверджує заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

«Ми стикаємося з відсутністю сучасної правової бази, з потенційними ризиками, з недовірою імпортерів, із додатковими проблемами, яких можна було б уникнути за правильного регулювання ринку. З прийняттям закону №5448 у нас з’явиться база, а мені буде простіше аргументовано доводити своїм колегам із Європарламенту відповідність української продукції міжнародним нормам», — пояснює вона.

Заступник міністра наголосила, що сьогодні споживачі з Європи та США відкриті для українського органічного експорту. «Крім того, найближчим часом будемо виходити на ринок Канади. Відомо, що Канада та США формують 90% попиту на органіку. Тому нам є куди рухатися», – зазначила Трофімцева. Ринки Азії та Кореї також є цікавими для України. Але, так само, як і в Європі, потрібна законодавча база та відповідна документація, яка підтверджує органічне походження. Наразі законопроект №5448 про органічну продукцію, який представлений сьогодні, додає вона, містить багато речей, котрі потрібно доопрацювати. «Тим не менш, він формує для нас важливу базу. І коли він буде прийнятий, мені стане легше спілкуватися з колегами з Європарламенту», – вважає Трофімцева.

ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОВКІЛЛЯ

Закон про органічну продукцію не лише допоможе експорту української продукції, а й покращить умови, в яких вона вирощується. У статті 14 документа сказано, що загальними принципами виробництва органічної продукції є раціональне використання природних ресурсів, забезпечення їх відтворення; відмови від використання хімії; підтримання родючості ґрунту, використання у виробництві процесів, що не завдають шкоди навколишньому природному середовищу, здоров’ю людей, рослинам, здоров’ю та благополуччю тварин. Тож за логікою законопроекту, можна сподіватися на поступове відродження родючості ґрунтів та покращення стану навколишнього середовища.

«Даний законопроект цікавий тим, що нововведення допоможуть працювати нашим виробникам у прозорих умовах. Нашим виробникам важливо знайти технології та ЗЗР, які дозволені для органічного виробництва», — відзначила Олена Ковальова.

ПОСИЛЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПСЕВДООРГАНІКУ

Він посилює контроль за використанням марки «органік» і встановлює суворіші покарання за порушення законодавства. Так, відповідно до ст. 37 законопроекту, за порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції накладатимуться штрафи на фізичних осіб-підприємців у розмірі від 8 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією зазначеної продукції, на юридичних осіб — від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією зазначеної продукції. Більше того, суб’єкт виключається з Реєстру операторів та позбавляється сертифіката.

«Ми передбачили тестовий період для брендів, які не відповідають закону про органіку, але містять у своїх назвах біо та еко. За рік вони мають оформити необхідну документацію або піти з ринку», — повідомила Ольга Трофімцева.

Не пропустіть:  Президент підписав закон про органічне виробництво

ДОТАЦІЇ ВИРОБНИКАМ

Законопроект №5448 окремо передбачає можливість надання державної безпосередньо органічним виробникам. Для цього Мінагрополітики визначило пріоритетну підтримку в рамках Українського державного фонду. «Фонд підтримки надає безвідсоткові кредити обсягом до 500 тис. грн на 5 років. Органічний виробник має пріоритет на отримання підтримки. Виробники органічної продукції мають можливість брати участь у всіх державних програмах підтримки сільського господарства. Тим більше, що органічне виробництво — це той сектор, який дає значну маржу і створює додаткові робочі місця в сільській місцевості. Окрім того, що ми експортуємо продукцію з доданою вартістю. Так, ціна на органічну й традиційну пшеницю за експорту різниться у понад півтори разу», — наголосила Олена Ковальова.

Відповідно до ст. 8 документа, державна підтримка може надаватися виробникам органічної продукції у рамках загальнодержавних і регіональних програм за рахунок і в межах видатків за бюджетними програмами, спрямованими на підтримку розвитку сільськогосподарських товаровиробників.

ЗБІЛЬШЕННЯ ЗАЙНЯТОСТІ НА СЕЛІ

Виробництво органічної продукції суттєво збільшить зайнятість на селі. Такий прогноз висловив голова наглядової ради групи компаній «ЕтноПродукт» Олег Жуковський. «У Франції для того, щоб виростити екологічно чисту петрушку чи кріп, потрібно задіяти на 60% більше людей, ніж для традиційної продукції. Цей факт мене вражає. Я думаю, що в Україні можливо так само задіяти ще плюс 60% сільського населення. Це буде один із найкращих шляхів відродження села», — припускає голова наглядової ради групи компаній «ЕтноПродукт».

Він додає, що бажає, щоби українська влада ставилася суворо до тих виробників, які нечесно підходять до виробництва органічної продукції. «Також хотілося б згадати тих молодих фермерів, які поїхали в село. Нещодавно був тривожний дзвінок від одного виробника смородини. Він жалкував, що не може збути продукцію. Тому це теж іще один дуже важливий аспект — допомогти молодим людям, які повернулися до села, знайти ринки збуту», — зазначає Жуковський.

РОЗВИВАТИ І ВЛАДАРЮВАТИ

Експерти вважають, що прийняття законопроекту дозволить Україні вирватися в лідери органічного виробництва. Експерти робочої групи (котрі беруть участь у розробці та обговоренні цього проекту закону) наголошують, що документ є унікальним, але потребує доопрацювання. Заступники міністра аграрної політики відзначають, що навіть така версія законопроекту вже спростить регулювання органічного виробництва, маркування та обігу продукції. Тому від того, як проголосують народні депутати, залежить майбутній розвиток органічного сектору та вихід екологічної української продукції на світові ринки.

«У цьому контексті важливо, що Україна сьогодні робить фокус на органічну продукцію. Це не просто новомодний тренд, а одна із важливих конкурентних переваг українських виробників. У Європі розуміють її цінність. Правильно, що зараз розпочався рух у бік посилення законодавства з виробництва органічних продуктів та зближення європейських та українських стандартів органічної якості. З одного боку, це посилить шанси виробників у Європі, а з іншого — розширить географію цієї української продукції у світі», — каже колишній банкір і радник правління із сільськогосподарських питань банку «CréditAgricole», академік аграрних наук України та Франції Жан-Жак Ерве.

На думку академіка, щоб іноземні інвестори ще більше повірили в український АПК, їм потрібно чіткіше показати, чим та коли завершуються реформи. Одним із позитивних прикладів успішності реформ є збільшення експорту українських органічних продуктів до ЄС. «Для того ж, щоб іноземні інвестори ще більше повірили в український АПК, потрібно їм чіткіше показати, чим та коли завершуються ці реформи. Підтримують міжнародні бізнесмени і європрагнення України. Чому це відбувається? Агробізнес і тут, і там (у ЄС) розуміє просту істину, що три європейські країни (Франція, Німеччина й Україна), за правильної кооперації, спроможні максимально нагодувати світ якісною продукцією», — підсумовує він.

У Мінагрополітики дуже сподіваються на прийняття законопроекту, адже він, по суті, революційний для галузі. «Ми сподіваємося, що проект закону №5448 пройде перше читання на пленарному тижні у липні. Це дасть можливість робочій групі, яка сформована з народних депутатів, представників Мінагрополітики, громадськості та виробників, виокремити недоліки, які можуть бути в ньому, і сформувати позицію до другого читання. Зволікання з прийняттям органічного законопроекту не піде на користь українським виробникам», — підсумувала вона.

Оригінал: Еліна Редіх для AgroPolit.com

Коментарі facebook

коментар

Post Author: ecoprostir